Az autóklíma megfelelő karbantartása

2016 jún 1. | Technológia

A klíma a modern kor talán egyik legnagyobb találmánya, mely a komfortérzetünket hivatott javítani. A használata természetesen a kellemes, hűvös levegő biztosításán kívül számos előnnyel jár. Ha autónkban úgy érezzük, kezd túl nagy lenni a forróság, egy megfelelő klíma segítségével könnyebb koncentrálni a melegben, ami fontos, ha az ember a forgalomban használja autóját és egyaránt felel a saját és mások biztonságáért is. Klímánk hozzájárul a reflexeink gyorsabb reakcióképességéhez is, és csökkenti a meleg által okozott frusztrációt és fáradtságérzetet is. Így egyértelmű, hogy az autóklíma használata nem csak kellemes érzést biztosít, hanem számos gyakorlati előnnyel is jár. Az ideális működéshez viszont a klíma is igényel időszakos karbantartást, úgy klímatöltést, illetőleg klímatisztítást!

Klímatöltés alatt a klíma működését biztosító hűtőgázok pótlását értjük. Az autóklíma rendszerek töltése mindenképp szükséges azoknak is, akik csak ritkán használják azt. A klímatöltés során a szakember ellenőrzi a hűtőfolyadék mennyiségét, ha ez teljesen üres, akkor nyomáspróbával kell tesztelni a szelepeket. Következő lépésben eltávolítja a hűtőrendszerben lévő nedvességet, mindezt vákuumos módszerrel. Ezt követően megkezdődhet a hűtőközeg feltöltése, mely során pontosan a kívánt mennyiségű hűtőfolyadékot juttatja a tartályba. Alkalmazhat UV színező festéket a későbbi szivárgások gyors felismerése és elhárítása érdekében. A klímatöltés utolsó fázisa pedig a tesztelés, mely során ellenőrizhető a megfelelő működés, illetve fény derül az esetleges további meghibásodásokra.

A klímatisztítás is fontos a biztonságos működés érdekében, de a klímatöltéssel ellentétben, a nem megfelelő karbantartásnak komoly egészségügyi kockázatai is vannak. Az autóklíma tisztítás során elsődleges a különböző szűrőrendszerek és levegő áramoltató csövek tisztítása, mivel a baktériumok és a szennyeződések ezekben tudnak a legjobban megtelepedni. Ennek egyértelmű jele lehet a kellemetlen, szúrós szagú levegő az autótérben. Ha teljesen ki szeretnénk zárni az ilyen jellegű problémák előfordulását, akkor évente vigyük el az autót szakemberhez, aki elvégzi a teljes körű klímatisztítást.

A klímatisztítást, illetve a klímatöltést mindenképp bízzuk profikra. Erre remek lehetőséget nyújt a Géniusz Trade autósbolt és javítóműhely, ahol tapasztalt szakemberek foglalkoznak klímánkkal és minden esetben olyan minőségű munkát végeznek, hogy semmiképp sem kell aggódni a klíma épsége és hatékonysága miatt! Látogasson el weboldalunkra a www.geniusztrade.hu –ra vagy érdeklődjön a 06-70-368-4641 –es telefonszámon további információkért!