Az optimális motorolaj kiválasztása

2015 nov 30. | Férfiaknak

A kérdésre, hogy gépjárművünkbe milyen motorolaj szükséges, egyszerű válaszra lelhetünk a járművűnk használati útmutatójában előírtak alapján – azonban gyakran előfordul, hogy a gyártók nem egy adott olajmárkát, illetve típust szabnak meg, hanem csak a motorolaj folyósságával, teljesítményszintjével szembeni követelményeket rögzítik. Az is előfordulhat, amikor meghatározott motorolajat javasolnak, hogy az már kifutott termék, így nem kapható.
A piacon számos, az adott motor gyártója által előírt folyóssági jellemzőkkel bíró, és teljesítményszint-követelményeknek megfelelő motorolaj kapható – a kérdés csak az, hogy ezek közül melyik a legmegfelelőbb.

Milyen motorolaj lenne a legideálisabb gépjárművűnk motorjába?

Az, amelyik a motor üzemállapotához minden körülmények között teljes mértékben alkalmazkodik, azaz mind hidegindításkor, mind normál üzemben, mind pedig erőltetett tempónál a motor igényének teljes mértékben eleget tesz.

Ha a motorolaj szemszögéből szemlélnénk a helyzetet, az lenne a legoptimálisabb, ha a motor mindig egységes üzemi körülmények között dolgozna, így arra az igénybevételre lehetne optimalizálni tulajdonságait, ám sajnos ez nem megvalósítható.

Az optimális motorolaj meghatározásához a következőket kell ismernünk:

  • A gyárilag előírt motorolaj viszkozitási besorolása.
  • A gyárilag előírt, teljesítményszintű olaj használata az erőforrásunkhoz.
  • Az erőforrás futásteljesítménye.
  • A motorban alkalmazott tüzelőanyag típusa.
  • Az előrelátható felhasználás jellege.
  • Külső hőmérséklet.

Az ideális motorolajnak tehát számtalan követelménynek és körülménynek kell megfelelnie, és természetesen az sem mindegy, hogy honnan és milyen minőségű motorolajat alkalmazunk

Cégünk, az IBEROL Kft. által üzemeltetett motorolaj webshop, a legmagasabb színvonalú termékeket kínálja minden ügyfelüknek. Ha Önnek is fontos a megbízhatóság, keresse fel honlapjukat a www.olajwebshop.hu címen, kérdés esetén pedig forduljon szakértő kollégáinkhoz telefonon, a 06-1/283-7722-es, vagy 06-30/883-9955-ös számon, illetve e-mailben, a tibor.vass@iberol.hu címen.