Lemezfelnik használata, funkciója

2015 júl 31. | Férfiaknak

Új felnire van szüksége, és szeretne tisztában lenni azzal, hogy melyiket érdemes megvásárolni? A lemezfelnik a régi időkben sokkal gyakrabban voltak használatosak, mint manapság, és több előnnyel is rendelkeznek társaikhoz képest.

Az 1980-as években a gépjárművek szinte mindegyike lemezfelnivel ékeskedett, az idő múlásával viszont csökkent a számuk, az alufelnik elterjedése miatt. A különböző felnik közötti eltérések legfőképp az anyagösszetételből és a tartósságból adódnak. Ha jó összetételűt választunk, biztosítva lesz az alacsony gumikopás és a hosszú élettartam. Sokkal jobb a gyorsulása és a fékezése a könnyebb felniknek, valamint az üzemanyag fogyasztása is kisebb.

Ezek használatával azonban növelve lesz a rugózatlan tömeg. A felnik szerepe az, hogy megfelelő átmérőben, egyenletes felületet képezzenek, a tapadó- és gördülőfelület alapját adva. A járművek kerekének több eleme van: a középponti része az agya, ami elfordul a tengely körül. Az agyból körbeágazó küllők tartják a talpat, amit körbefog a kapófelület. Ezt a felületet nevezzük abroncsnak. Az agy már kívülre eső területre került. Az abroncs a gumi gördülőfelülete, amit a felni tart meg.

Minden autóhoz hozzátartozik az alufelni vagy lemezfelni, viszont amikor gumikat vásárolunk, tanácsos beszerezni másik felniket. Ezeknek a cseréje nagymértékben megváltoztatja a jármű külső megjelenését, gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok csupán esztétikai okokból döntenek a váltás mellett. A felni biztonsági tartozékként is fontos szerepet tölt be, így a használati célnak, az igénybevétel milyenségének megfelelően célszerű választani. Sorolhatunk temérdek jellemzőt a lemezfelnit és az alufelnit összehasonlítva, most az előbbit vegyük szemügyre néhány példával.

A lemezfelni előnyei:

  • Ellenálló az időjárással szemben
  • Könnyen kiegyenesíthető
  • Kedvező árfekvésű

Nézzen körül weboldalunkon, a www.gumikell.hu oldalon, ahol lemezfelni kereső segíti a részletes tájékozódást, autómárkának, évjáratnak, motornak megfelelően szűkítheti a találatokat. Elérhetőek vagyunk az info@gumikell.hu e-mail címen, és hívhat bennünket a 06-30-227-6161 –es telefonszámon, ha bővebb tájékoztatásra van szüksége!