Az olajmentes kompresszorról és felhasználásáról

2015 máj 4. | Technológia

Az olaj a Föld számos országában valódi kincsnek számít, sokkal értékesebb az aranynál is. Egyes helyeken háborúkat vívtak a birtoklásáért és még ma is képes konfliktusokat kirobbantani. Ez nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, mi mindenre használható az olaj. Azonban vannak olyan területek, ahol kifejezetten kerülik az olaj felhasználását. Az élelmiszeriparban a csomagolást lebonyolító terekben, vegyipari üzemekben, fogászati és orvosi rendelőkben, mikroelektronikai alkatrészek legyártásánál, vagy vegyipari üzemek mindegyikében fontos a sűrített levegő jelenléte, melynek előállítását kompresszorok segítségével oldják meg.

A kompresszorok többnyire olaj felhasználásával is képesek működni, de a felsorolt területeken a termékek, vagy a tevékenység jellege miatt kivitelezhetetlen az olajjal működő berendezések használata. Az olajmentes kompresszorok éppen ezért ideálisak ezekben az esetekben.

Milyen további előnyöket rejt magában az olajmentes kompresszor, azon túl, hogy működése nem igényli olaj felhasználását? Az olajmentes kompresszor készülhet mind dugattyús, mind csavarkompresszorként, így növelve a felhasználhatóságát. Az élelmiszeripar, gyógyszeripar, vegyipar és elektronikai ipar területén a tiszta, sűrített levegőnek van fontos szerepe, melyet viszont az olaj csak beszennyezne. Ellenben a kompresszorok hűtése és kenése is szükséges a zökkenőmentes működéshez.

Az olajmentes megoldás működési elve, hogy az olajat víz váltja fel, amely gondoskodik a berendezés hűtéséről, és kenéséről is. A víz a fordított ozmózisos eljárásnak köszönhetően válik szinte ivóvíz tisztaságúvá, és megtisztul minden szerves és szervetlen szennyező anyagtól.

Az olajmentes kompresszor kialakítása egyszerűsített, nincs olajjal működő hajtóműve, így karbantartása egyszerűbb, és költséghatékonyabb. A kevesebb mozgóalkatrész nemcsak zajtalanabb működést eredményez, de lecsökkenti a meghibásodás lehetőségeit is.

Energiatakarékossága és megbízhatósága mellett ez a típusú kompresszor környezetbarát is, és használatával minimálisra csökkenthető a termeléskiesés esélye.

A www.kompresszor-technika.hu oldalon mindent megtudhat erről a típusú kompresszorról is, és további tájékoztatást is kaphat a 06205191541-es telefonszámon!