A borvizsgálat célja, a borászati analitika eszközei

2015 máj 4. | Technológia

A bor a legnemesebb italok egyike. A mézédes szőlőből, zsíros hazai termőföldből és az éltető napsugarakból született nedű nemcsak nekünk, magyaroknak, de a világ más nemzeteinek is nagy becsben tartott, és kedvelt alkoholos itala. Egy palack minőségi bor felteszi a koronát az ünnepi összejövetelekre, meghitté varázsolja a baráti beszélgetéseket és gondoskodik arról, hogy legyen mivel méltóképp koccintani a jeles alkalmakra.

Azonban amíg a minőségi bor megszületik, addig számos fázison kell átesnie. Az egyik ilyen a bor analitikai vizsgálat, mely a borok minőségét elemzi. A kezdetektől a polcokra kerüléséig számtalan helyről érheti szennyezés a szőlőt és a bort is. Ezek a szennyeződések rontják a bor minőségét, élvezeti értékét, de bizonyos esetekben akár még az egészségre is károsak lehetnek. Ezeket próbálja kiszűrni a bor analitika.

A bor már szőlőként is szennyeződhet, hiszen a talajban, amiben növekszik, előfordulhatnak olyan a talajkezelésből származó anyagok, vagy éppen nehézfémek, melyek fogyasztásra alkalmatlanná teszik a szőlőt. A szőlőtermesztés során a növényvédő szerek túlzásba vitt használata szintén negatív irányba befolyásolja a majdani bor minőségét, de itt még nincs vége a sornak. A már kész bort legalább ugyanennyi veszély fenyegeti a borkezelési eljárások során és a tároláskor is a hordók, műanyag csövek, dugók, üvegek stb, nem megfelelő higiéniája folytán.

Összefoglalva tehát a bor analitika segíti a borászokat és a szőlészeket abban, hogy folyamatosan a megszokott minőségű bort tudják előállítani, teszteljék az új technológiák hatásait és nyomon követhessék a bekövetkező, esetleges változásokat. Ezért fontosak a minőségi analitikai eszközök is.

A www.laborexport.hu weblapunkon kiváló minőségű műszerek és berendezések között válogathat, melyek segítségével valóban megbízható és pontos bor analitikai méréseket végezhet. Az árakról és a termékkínálatról érdeklődjön személyesen a 0612096424-es telefonszámon, örömmel válaszolunk minden felmerülő kérdésére!