Fegyencedzés

2012 dec 6. | Életmód, Férfiaknak, Sport

A Fegyencedzés borítója

A Fegyencedzés borítója


„A börtön egy kemény hely, ahol mindig résen kell lenned. A testi fizikum elengedhetetlen, de nem minden állami börtönben vannak meg hozzá a kellő eszközök, hogy bivaly erős legyél. Ez a fegyencedzéshez nem is szükséges!”  Vallja Paul ‘Coach’ Wade a Fegyenc edzés – Törj ki a gyengeségből című könyv írója. Nem vitás, hogy sokan kétségbeesnek a cím láttán, vagy egyszerűen elítélik azt. Azonban nem kell ilyen szűk látókörűen hozzá állni a könyvhöz ami egy igen egyszerű edzés programot ír le az alapoktól egészen az úgy nevezett Mesterlépések elsajátításáig. Az egyszerűt úgy értem, hogy nem kell használni hozzá semmilyen súlyokat, bonyolult edzőtermi gépeket csakis kizárólag saját testünkkel dolgozunk! Ezt a módszert calisthenik edzésnek nevezik.

Wade több börtönt is megjárt az egyesült államokban, ahol elsajátította az alap és haladó módszereket. Ehhez ambíció és egy kis segítség kellet; Veterán cellatársával kezdte el az edzést minden nap húzódzkodott, guggolt és nyomta a fekvőtámaszokat amíg csak bírta. Nem ismerem a börtönöket de az biztos, hogy mást igazából nem is tudtak volna kezdeni magukkal.
Igaz nem is kell hozzá rabnak lenni otthon is nyugodt körülmények között végezhetjük a munkát, amikor csak kedvünk szottyan, de az edzéstervet mindenképpen be kell tartani.

Mint említettem semmilyen eszköz nem kell hozzá, csak a saját testünk. Hiszen hiába tud valaki megemelni több kilós súlyokat, ha még a saját testét sem tudja kinyomni! A gyakorlatok a legalapabbak – értem azt fekvőtámasz,  guggolás  húzódzkodás, lábemelés, híd és (sokaknak furcsa) fekvőtámasz kézenállásban – gyakorlatokból állnak.
Minden egyes gyakorlatot 10 lépésre bont, az alapoktól kezdve egészen a legkegyetlenebb változatig. Persze az ismétlések és sorozatok száma folyamatosan nő felkészítve mindenkit a következő szintre. Ezzel a 6 gyakorlattal egyszerűen elérhetjük a célunkat, a drága kondi bérlet fizetése  és megvásárolt szteroidok, súlyok gépek nélkül is. Wade mellesleg elítéli az ilyen dolgokat, álláspontját többször is említi az első pár fejezetben.

Mesterlépések

Mesterlépések


Érdekesség még a könyvben – ha maga az elképzelés és a gyakorlatok nem lennének azok –, hogy Wade mindezt olyan hangnemben és stílusban írja le, hogy személy szerint párszor fel is nevettem hangosan miközben a könyvet olvastam. 

Annyit tudnék még mondani akit érdekel keressen utána, olvassa el, és kezdje el ha kezdő, ha haladó sportoló, testépítő, vagy csak egy kis testedzésre vágyik!