Hajnalhasadás 2 – A Twilight Saga véget ért

2012 nov 27. | Filmek, Szórakozás

Végéhez ért a vámpíros romantika. A Breaking Dawn 2. vagyis a Hajnalhasadás 2 – dik része eljutott Magyarországra is. Van, aki szerelmes lett az Alkonyat sorozat szülte illúzióba, mások számára csupán nevetség tárgya.  A helyzet nem csak Magyarországon alakult így. De miért is szeretjük?

The Twilight Saga

The Twilight Saga

Stephenie Meyer a New York Times toplistáján hetekig szereplő sorozatának első kötete Alkonyat címmel 2005-ben jelent meg. A következő években követte az Újhold – New Moon, a Napfogyatkozás – Eclipse, és végül a befejező rész Hajnalhasadás 1. és 2. – Breaking Dawn 1. 2. címmel, amit Amerikában megjelenési bulikkal vártak, és órákkal a könyvesboltok nyitása előtt sorakoztak a rajongók, hogy minél előbb kezükbe tarthassák a kötetet. Magyarországon, aki tehette, már angolul is elolvasta, hisz nem tudták kivárni a magyar fordítás megjelenését. A sorozat filmes változatát a Summit Entertainment a 2008-as év elején forgatni kezdett. Angliai rádiók Twilight Hours címmel a sorozat betétdalait játsszák.

 

Örökké

Örökké

 

Az örökké tartó szerelem számunka véget ért. E hónapban hozzánk is elérkezett a vámpíros sorozat befejező része, ami talán az eddig elért legnagyobb sikert aratta.

A nézők hozzáállása nem igazán változott a kötetekhez ill. az előző (film) részekhez képest. Nyugodtan kimondhatjuk: a vámpíros romantikát a néző vagy nagyon nem szereti, vagy fanatikus rajongóvá válik. A Hajnalhasadás 2. annyival különbözik az előzőektől, hogy kedvez, és nézhetővé teszi az Edwardba, vagy épp Jacobba szerelmes tini lányokat moziba kísérő fiúk számára is. Nem kell félniük, hogy elalszanak a csöpögős romantikától, inkább egy egyszer megnézhető filmre számíthatnak. Harc és az óriási poénok is megjelennek a filmvásznon, nem beszélve arról, hogy Bellának feltűnően jól áll az átváltozás.

 

Igaz, egyes jeleneteknél annyira eldurvulnak a poénok, hogy azt hihetnénk: a film paródiáját nézzük, viszont a rajongók többnyire, ezt nem veszik észre, esetleg akkor, ha már harmadszorra nézik. „Én nem nézem meg többször, mert félek, annyira magával ragad az illúzió, hogy többé nem tudnék a valóságban élni.” Ne áltassuk magunkat. Szépség, gazdagság, s ember feletti összetartás, véráramlatokat behálózó szeretet. Ezeket, mi a valóságban, ha érezzük is, nem merjük kimutatni, mert félünk, nevetség tárgyává leszünk.

Tehát a Hajnalhasadás 2. a lehető legtöbbnél is többet hozott ki a könyvből, s magából a Twilight Saga sorozatból. Olyan színesre sikerült, hogy az érzelem világ legszínesebb skáláját váltja ki a nézőből. Harc által szült izgalom, hogy minél szélesebb kör számára élvezhető legyen, könnyek és nevetés, szokásos dráma a szokásosnál kicsit több szenvedéllyel, és a csattanó, egy váratlan pillanat alatti változás.

Tehát Breaking Dawn 2. része a sorozat rajongói számára libabőrt és remegést biztosít elejétől a legvégéig, a „nem szeretőknek” pedig egyszeri kibírhatóságot.

 

Daruka Dóra