Interaktív csillagtérkép – avagy tudd meg mennyire aprók vagyunk az Univerzumban

2012 nov 19. | Technológia

 

A Tejútrendszer

A Tejútrendszer

A minap találkoztam ezzel a webes programmal, és úgy gondoltam mással is megosztom a tapasztalataimat. A Google csapatának nem volt elég a Föld feltérképezése, vagy a Naprendszerünkben lévő kalandozás, valami sokkal nagyobbat akartak.

A 100.000 Star Project a Tejútrendszerben elhelyezkedő általunk ismert csillagokat jeleníti meg egy teljesen 3D-s interaktív térképen.
Az egész galaxisunkat átvizsgálhatjuk töviről hegyire egy olyan csillagtérkép segítségével amit még James T. Kirk kapitány is azonnal telepítene az Enterprise parancsnoki hídjára. A kezdő képet a Naprendszerünk és bolygóiról kapjuk, de akár más klasztereket, vagy csillagrendszereket is megnézhetünk. Sajnos más bolygókat a mi rendszerünkön kívül nem láthatunk, de biztos vagyok benne hogy erre is sor kerül.

Csillag térkép

Csillag térkép

Egyenlőre az általunk ismert csillagok közül 87-et nézhetünk meg közelebbről, de folyamatosan bővül az adatbázis. Minden csillagról bővebb információt kapunk a képernyő bal oldalán amit a Wikipédia rendszerével kapcsoltak össze így néhány szócikkre ráklikkelve további kutató munkát is végezhetünk! Sajnos csak angol leírás elérhető, ezért sokak számára ez a funkció nem a leghasználhatóbb. Őket kárpótolja a képi világ szépsége, és hogy mennyire is aprónak érezhetjük magunkat a világegyetemben.

 Egy másik eszköz segítségével az égitesteket színes gömbökké alakíthatjuk, ekkor felugrik egy pirostól-kékig terjedő színskála, ami kelvinben határozza meg azok hőmérsékletét. Emellett egy gomb ami egyből a Napra visz minket vissza megkönnyítve tájékozódásunkat.

Ami zavart kicsit, hogy sokszor a csillagok eltakarják egymást, így például a Polaris (sarkcsillag) megtalálása igen sok időbe telt számomra. Ugyanakkor aki kicsit is jártas a csillagászatban biztos kiigazodik rajta.

Polaris

Polaris

Még annyi rossz hírem lenne, hogy csak WebGL-t alkalmazó böngészőket támogat a térkép (legbiztosabb a Chrome használata),  de mindenkinek azt tudom ajánlani nézze meg ezt a kis programot! Nem csak az aki oda van a világűrért, de az is aki egy szépen felépített, átfogó rendszert szeretne látni galaxisunkról 100 000 csillag távolságig! 

Szóval nincs más hátra klikk ide és láss csodát!