Iker terhesség

2012 szept 29. | Nőknek

A terhesség és egy új élet létrehozása a világ talán legnagyobb csodája. Az emberi reprodukció egy olyan folyamat, mely mindenkit ámulatba ejt minden egyes alkalommal, legyen az már sokadik gyerekünk vagy unokánk. Nem beszélve az iker terhességről.

Iker terhességAz iker terhesség során nem egy hanem két embrió alakul ki, mely lehet egy petéjű és kétpetéjű is. Az iker terhesség során azonos neműek is születhetnek, akik az egypetéjű iker terhesség esetén egyforma génszerkezettel és DNS-sel rendelkeznek, szinte egyformák kívülről is, kétpetéjű iker terhesség esetén pedig ikrek, de mégis más a DNS-ük és máshogy is néznek ki.

Az iker terhesség ritka, de egyre többször fordul elő, már 9-es ikrek is születtek a világon. Legtöbbször a mesterséges terhességeknél, a mesterséges megtermékenyítés során alakulnak ki ikerterhességek. Természetes terhesség esetén az iker terhesség aránya 80 terhességből 1. Az egypetéjű ikrek születési aránya globális szinten 3,5 az 1000-hez. Az idősebb nőknél nagyobb a többes terhesség esélye. Az ikrek esetében gyakoriabbak a fiú-párosok, a hármas ikreknél pedig a leány iker-trió van többségben.

Az iker terhesség több kockázatot jelent, jobban igénybe veszi az anya szervezetét, ezért már onnan is lehet sejteni, hogy talán iker terhességről van szó, hogy a terhesség jelei és tünetei sokkal erősebben jelentkeznek.