Felnőtt oktatás

2012 szept 25. | Egyéb

Hivatalosan a felnőtt oktatás azt jelenti, hogy nagykorú személyeket képeznek valamilyen iskolarendszerű vagy levelezős, esetleg esti képzéseken, tanfolyamokon. Érettségi után a fiatalok dönthetnek úgy is, hogy nem egyetemre mennek, hanem felnőtt oktatáson vesznek részt, például elvégeznek egy OKJ tanfolyamot.

A felnőtt oktatás egy másik értelmezése a szó szerinti felnőtt képzés, tehát olyanok tanítása, akik valamilyen okból kifolyólag nem voltak képesek azt a tudást, melyet normális esetben a gyerekek általános és középiskolai tanulmányaik alatt szereznek meg, elsajátítani, ezért felnőtt korukban pótolják hiányosságukat.

Felnőtt oktatásEz utóbbira szerencsére ma már nincs olyan sok példa, az elsőre viszont annál inkább. Sok fiatal rájött már, hogy egyrészt plusz pont az egyetemen, ha van már valamilyen OKJ végzettségük, másrészt sokak inkább gyorsan elsajátítanak egy szakmát, hogy minél előbb ki tudjanak lépni a munkaerőpiacra.

A felnőtt oktatásban is sok változás lesz az elkövetkezendő generáció számára. Költségcsökkentési szempontokból az állam átalakítja a felnőtt oktatási rendszert, bizonyos szakok megszűnnek, mások egybeolvadnak, megint más képzések pedig bekerülnek az egyetemek kínálatába. Ez a rendszer azokat nem érinti, akik még idén elkezdtek egy tanfolyamot, csak a jövőre elkezdőkre vonatkozik.