A Geotermikus Energia hátrányai

2012 aug 9. | Technológia

A geotermikus erők által termelt energia biztonságok, egyszerű, megbízható és környezetbarát, mivel mélyen a föld felszíne alól nyerik ki. Ám ezen előnyök ellenére, a geotermikus energiát nem használják széles körben. Hogy ennek mi az oka? Alább olvashatóak ezen energiaforrás hátulütői, amik magyarázatot adhatnak erre a kérdésre.

  1. Nem elterjedt energiaforrás: Ez az energiaforrás kétségkívül hatékony lehetne, azonban nem minden országnak van meg a megfelelő felszerelése, személyi erőforrása, infrastruktúrája, így a képzés és az erőművek telepítése akadályt jelent. Nincs elég képzett munkaerő és a megfelelő telepítési területek száma is véges.
  2. A  telepítési költségek magasak: Ahhoz, hogy a geotermikus energiát meg tudjuk szelídíteni, erőművek telepítésére van szükség, ami igaz egyszeri, de nagyon magas beruházást jelent. Ezen kívül további elektromos hálózatot kell kiépíteni, hogy az energiát el lehessen juttatni a háztartásokba.
  3. Kifogyhat a gőz: A geotermikus energia kiaknázására megfelelő területek idővel kiapadhatnak a belső hőmérséklet csökkenésének, vagy a túl sok befecskendezett hideg víznek – ami a kőzetek hűtésére szolgál – köszönhetően, ami a vállalatoknak hatalmas veszteséggel járna.
  4. Csak bizonyos régiók számára megfelelő: Gyakorlatilag csak ott érdemes létrehozni ilyen erőműveket, ahol a föld alatt lévő kőzetréteg rendkívül forró és hosszú ideig tud gőzt/hőt termelni.
  5. Veszélyes gázok kerülhetnek felszínre: A geotermikus területek mérgező gázokat rejthetnek, amelyek a fúrás során nagy erővel szabadulnak fel a föld mélyéről, ezért az erőműnek elég erősnek kell lennie, és emellett el kell bírnia a mérges gázok tárolására, tisztítására, stb…
  6. Szállítás: A geotermikus energia szállítása nem túl egyszerű. Ha az energiát kiaknázzák, csak a környező területen lehet hasznosítani. Az energia más forrásai – fa, szén, olaj – könnyen elszállíthatóak a felhasználás helyszínére, de a geotermikus energiával nem ez a helyzet.