Vegetarianizmus

2012 aug 7. | Életmód

Legyünk vegetáriánusok? Magyarországon még nem annyira elterjedt a vegetáriánus életmód és nem igazán nevezhető kis hazánk. Az orvosok nem igazán javasolják a teljesen húsmentes étrendet, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az egészséges életmód fenntartásához, ugyanakkor beismerik, hogy egyes esetekben a vegetáriánus étrend is tartalmazhatja a javasolt minimum tápanyag bevitel mennyiséget.

A vegetáriánus élet mellett érvelők azt állítják, hogy a húsevés árt az egészségnek, pazarolja az erőforrásokat, erdőirtásokhoz vezet és szennyezi a környezetet. Gyakran hivatkoznak arra, hogy az állatok leölése étel szerzés céljából kegyetlen és etikátlan, hiszen ma már bőségesen találni nem állati eredetű ételeket.

A vegetáriánus életmód ellen felszólalók azzal érvelnek, hogy a mértéktartó húsfogyasztás egészséges, humánus és a zöldség és gyümölcstermesztés legalább annyi környezeti kárt okoz, mint a hústermelés. Arra is hivatkoznak, hogy az emberiség több mint 2.3 millió éve fogyasztják és élvezik a húst.

Előnyök:

  • Kegyetlen és etikátlan állatokat ölni az élelmiszerekért. Az állatok is érző lények, társadalmi struktúrával és érzelmekkel rendelkeznek.
  • Az emberek elsősorban vegetáriánus étkezésre fejlődtek. Nincs nagy vagy hosszú szánk és éles fogaink, mint egy ragadozónak. Az emberi fogak rövidek és laposak, amelyek rostos ételek rágására alkalmasak.
  • Szükségtelen állatok életét venni napjainkba, amikor a vegetáriánus lehetőség sora szinte végtelen.
  • A vegetáriánus életmód csökkenti a vese- és epekő kialakulásának esélyét.

Hátrányok:

  • A húsevés sem nem kegyetlen, sem nem etikátlan. Minden organizmus a Földön meghal valamikor, hogy más élőlények élhessenek. Nincs semmi baj ezzel a körforgással. Így működik a természet.
  • Az emberiség 2.3 millió éve fogyaszt húst, ami elengedhetetlen része volt életben maradásunknak az evolúció során. A hús az ősi étrendben, tápanyagokban és proteinben gazdag ételforrást jelentett, ami a gyökerekkel együtt hozzájárult agyunk és ezzel együtt intelligenciánk fejlődéséhez.
  • A hús a legfontosabb proteinforrás, tekintve hogy mind a 10 aminosavat tartalmazza és emellett olyan alapvető tápanyagokat, mint a vas, cink és B vitamin. Mindez egy adagban.
  • A húsok egészséges, telített zsírsavakat tartalmaznak, amik az immun- és az idegrendszert is egyaránt erősítik, valamint A, D, E és K vitaminokban is gazdag.