Egészséges-e a tej?

2012 aug 7. | Életmód

A tej a legkedveltebb és a legnépszerűbb ital az egész világon. Mindig azt halljuk, hogy a tej „élet, erő, egészség”, azonban egyes kutatások és tanulmányok szerint a közhiedelemmel ellentétben a tej fogyasztása többet árthat testünknek, mint amennyit használ.

A tej-pártiak azt mondják, hogy kalcium és egyéb vitamin és ásványi anyag tartalma miatt fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban és a diétában, minden korosztály számára. Állítják, hogy a tej – előnyeinek köszönhetően – elősegíti a fogyást, erősíti a csontokat, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, növeli a száj higiéniáját, fogyasztása megelőzheti a rák kialakulását és enyhíti a PMS által okozott fájdalmakat.

Ezzel szemben a tej-ellenzők arra hivatkoznak, hogy a tej-pártiak állításával ellentétesen a tej nemhogy elősegítené a fogyást, de hozzájárul az elhízáshoz, a kalcium hiányhoz, az allergia kialakulásához, a szív megbetegedések és rák kialakulásához, valamint más egészségügyi problémákhoz vezet. Azt állítják, hogy a tej előnyeiként emlegetett dolgok valójában csak a tej és egyéb tejtermékek népszerűsítését szolgáló reklámoknak köszönhető tévhitek.

Előnyök:

  • Az orvosok is ajánlják a tej fogyasztását, mert majdnem minden alapvető tápanyagot tartalmaz, amire egy növésben lévő gyereknek szüksége van.
  • A férfiaknál a nagyobb tejmennyiség bevitele csökkenti az ischaemiás (elégtelen vérellátással járó) megbetegedések kialakulását.

Hátrányok:

  • Mint ahogyan mindenből, a tejből is megárt a sok. Az orvosok figyelmeztetnek, hogy a túl sok tejtermék fogyasztása vashiányhoz, vérszegénységhez is vezethet.
  • A tanulmányok azt mutatják, hogy a tej tápanyagai és azok előnyei mit sem érnek, ha egy laktóz érzékeny ember fogyaszt tejet vagy tejterméket.