Google Plus vs. Facebook

2012 aug 6. | Üzlet

Miközben a Facebook mélyzuhanásba kezdett és egymást érik a céggel kapcsolatos negatív információk, a Google közösségi oldala – Google Plus – egyre nagyobb tábort tudhat magáénak. A szakemberek szerint hamarosan a Google Plus lehet a legnépszerűbb közösségi site. Hogy a Facebook-kal mi lesz még nem tudni, ahogyan azt sem, hogy ideiglenes-e a zuhanás. Bár az eddigi történések arra utalnak, hogy itt nagyobb problémák lehetnek.

Egy független elemzőcég – a Comscore – felmérése alapján a Google Plus felhasználók száma 2011 novemberétől 2012 júniusáig az Egyesült Államokban a 15.2 milliós felhasználói tábor 27.7 milliósra nőtt, míg ugyanebben az időszakban a világon 66.7 millióról 110.7 millióra nőtt a Google közösségi oldalának felhasználói bázisa. Ez azt jelenti, hogy az USA-ban 82%-kal, míg világszinten 66%-kal nőtt a közösségi site felhasználóinak száma. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy egy új Gmail fiók létrehozása, automatikusan Google Plus profilt is jelent.

Igaz a Google Plus még így sem közelíti meg a Facebook-ot a regisztrációk számának függvényében, azonban a Foresse – egy fogyasztói elégedettséget vizsgáló cég – felmérése szerint a felhasználók sokkal elégedettebbek a Google Plus-szal, mint a Facebookal. Az American Customer Satisfaction Index-en (Amerikai Vevőelégedettségi Index, ACSI) a Google+ a 100 pontból 78-at, míg a Facebook 61 pontot kapott.

Kerravala – ZK Research egyik elemzője – szerint az, hogy egyre nagyobb az érdeklőés a Google Plus iránt, tanulságos lehet a Facebook számára. Elmondása szerint a Facebook körüli egyre több és egyre nagyobb botrányok is a Google malmára hajtják vizet.