Csődközelben a Facebook?

2012 aug 6. | Üzlet

Újabb hullámvölgyben a Facebook, bár a hullámvölgy inkább egyre mélyebb árkot jelent. Az elmúlt héten még jobban estek a Facebook részvényei, csütörtökön 20 dollár alatt jegyezték azokat. Ráadásul a közösségi oldalt üzemeltető cégről napvilágot látott hírek sem éppen nyugtatják a befektetők kedélyeit. A Facebook növekedése lassuló tendenciát mutat, piaci részesedése csökken és a menedzsment tagjai is szépen sorjában hagyják el a céget.

Csütörtökön a Facebook részvényeinek árfolyama 45%-ot esett a májusi kibocsájtási árhoz képest, valamint a közösségi site-ot üzemeltető cég a bevételnövekedés lassulásáról is beszámolt a múlt hét folyamán. Igaz a Facebook bevételei elérték a 1184 millió dollárt, de adózott eredménye 157 millió dolláros mínuszt mutatott. A szakértők szerint a negyedéves veszteség hátterében a tőzsdére lépéssel felmerülő költségek állnak. Negyedéves jelentésében beszámolt arról, hogy a napi felhasználók száma növekedett az elmúlt évhez képest asztali számítógépről és mobiltelefonról egyaránt. Ez azonban édes-kevés, hiszen naponta tűnnek fel újabb, negatív hírek a közösségi oldal kapcsán.

Az egyik és talán legfontosabb ilyen hír – ami közrejátszhatott a csütörtöki zuhanásban is – hogy az elmúlt héten három felsővezető is bejelentette, hogy távozik a társaságtól. A hírek szerint a három felsővezető – Ethan Beard, Jonathan Matus és Katie Mitic – közül az első Ethan Beard a cég partnerkapcsolatainak kezeléséért volt felelős, míg az utóbbi kettő a marketing osztályt vezette.

Egy másik hír is jelentősen rombolta a Facebook hírnevét, miszerint a közösségi oldalon közel 83 millió hamis felhasználói profilt működtetnek a site-on a látogatószám felfuttatásának elősegítése érdekében. Tovább súlyosbítja a helyzetet az a tény, hogy a svájci UBS bankház gyorsjelentésében arról számolt be, hogy 349 millió frankos veszteségét a Facebook májusi tőzsdei bemutatkozásának köszönheti.