A fejünkben élő “tolmács” történeket mesél, hogy legyen értelme a világnak (4. rész)

2012 aug 6. | Életmód

Egyes epilepsziás betegek – akiken a gyógyszeres kezelés nem segít – agyműtéten esnek át, amelynek során az agyat gyakorlatilag ketté választják. Az eljárás során a két agyféltekét összekötő idegcsoportot – corpus callosum – szétválasztják. A műtét után a páciensek teljesen normálisnak tűnnek és úgy látszik, hogy mentális folyamataik mindenféle elváltozástól mentesek. Michael Gazzaniga azonban felfedezte, hogy a műtét után minden látó-, tapintó-, halló- és szaglószervi, valamin propioceptív információ, amiért az agy egyik féltekéje felelős, csak abban a féltekében megy végbe, anélkül, hogy bármiféle információ átjutna a másik féltekébe. A jobb agyfélteke csak a „világ bal oldaláról” és a bal agyfélteke csak a „világ jobb oldaláról” érkező információkat dolgozza fel.

A bal agyfélteke a beszédért, idegen nyelvek tanulásáért és az intelligens viselkedésért felelős, ami a műtéten átesett páciensek esetében nem kapcsolódik a jobb agyfélteke érzelmekért felelős részéhez. A látás viszonylatában ez azt jelenti, hogy amit a bal szem lát, az csak a jobb agyféltekében dolgozódik fel és amit a jobb szem lát, csak a bal agyféltekében dolgozódik fel. Amit mindkettő szem lát ugyanúgy feldolgozásra kerül mind a két agyféltekében.

Michael Gazzaniga évekig műtéten átesett páciensekkel dolgozott. Kíváncsi volt, hogy mit történik akkor, ha egy páciens jobb agyféltekéjének számára juttat el információt (olyan információt amit a bal agyfélteke nem észlelhet), majd ezek után megkéri, hogy csináljon valamit a bal kezével.

Michael Gazzaniga egy műtéten átesett páciens elé két képet rakott: Egy csirke lábat rakott a jobb oldali látómezejébe – így a bal agyfélteke csak azt érzékelte – valamint egy téli tájképet a bal oldali látómezejébe – amit csak a jobb agyfélteke érzékelt. A pácienst utána megkérte, hogy válasszon egy képet az előtte található kisebb képekből, amit mindkét szemével láthatott – így mindkét agyfélteke észlelte azokat. A bal kezével egy lapátot ábrázoló képet fogott meg, (ami leginkább passzolt a téli tájhoz) és egy kakast ábrázoló képet fogott meg a jobb kezével (ami leginkább passzolt a csirke lábhoz).

 

Tovább…