„Véletlenül” szerzett személyes adatok

2012 aug 2. | Üzlet

A Google, miközben térképszolgáltatásához – Street View – készített képeket, „véletlenül” begyűjtött személyes adatokat is. Ezen adatok még mindig a cég birtokában vannak – jelentette ki a Google az európai adatvédelmi hatóságoknak.

A Google bejelentését a CNIL (francia nemzeti informatikai és szabadságjogi bizottság) hozta nyilvánosságra és ezzel egy időben indítványozta a begyűjtött adatok/információk átvizsgálását.

A CNIL emlékeztetett rá, hogy 2009-ben és 2010-ben tartott ellenőrzés folyamán napvilágra került, hogy a Google kamerás autói – amelyekkel létrejöhetett a 3D-s térkép – wifi hálózatokon keresztül az emberek tudta nélkül személyes adatokhoz is hozzájutottak. Az adatvédelmi szabályok megsértése miatt a CNIL 100.000 euró bírságot rótt ki az internetes cégóriásra.

2011 júniusában a Google hírül adta a CNIL-nek, hogy megkezdte az adatok törlését, ám múlt hét végén közölte a cég, hogy az adatok egy része még mindig a birtokukban van. A francia bizottság és brit megfelelője ismételten kérte a Google, hogy újabb ellenőrzések céljából bocsássa rendelkezésükre a még nem törölt adatokat.