Nokia 808 PureView (4. rész) – Kamera teszt

2012 aug 2. | Technológia

PureView Kamera teljesítmény

Ha egy Nokia 808 PureView telefont akarsz venni, akkor valószínűleg nem a Symbian, a 3G csatlakozás vagy az egyébként alacsony felbontású képernyő miatt. Az ok ami miatt ez a telefon „kavart némi port” az a PureViwe kamera rendszere, egy 41 megapixeles szenzor és egy Carl Zeiss optika. Elismerem egy kicsit szkeptikus voltam amikkor a telefont bemutatták.

Azonban…

Szenzor

A 808 PureView-ba egy egész méretes szenzor került, pontosan 1/1.2 col-os felületen gyűjti be a fotonokat.
(Egy átlagos kompakt fényképezőgépen 25 mm2-es, az N8-ban 38 és a PureViwe-ban 95mm2-es felületű szenzor van.)

Elismerésre méltó. A felbontás ezúttal nem némi parasztvakítás, tényleg 41 megapixel.

Felbontás

A Nokia mindig is híres volt fényképezős mobiljairól, egyre fejlettebb technológiát vonultatnak fel ezen a téren. A 808 esetében a képérzékelő ténylegesen 41 megapixelt vonultat fel, ami azt jelenti, hogy 4:3-as képarány esetében 38 megapixel, 16:9-es szélesvásznú kép esetében pedig 34 megapixel a ténylegesen aktív felbontás.

Ezen felül három alacsonyabb felbontási mód is rendelkezésünkre áll, nevezetesen a PureView 3 MP, PureView 5 MP és a PureView 8 MP, amiket – félreértés ne essék – nem csak arra lettek kitalálva, hogy kisebb méretű képeket készíthessünk. PureView üzemmódban úgy működik az eszköz, hogy egyes pixelcsoportokat összevonva szinte teljesen eltünteti a képekről a zajt.