Nokia 808 PureView (3. rész)

2012 aug 2. | Technológia

Operációs rendszer, Alkalmazások és Multimédia

A „motorháztető” alatt egy 1.3GHz-es ARM egymagos processzor, 512Mb RAM található. A telefon belsőmemóriája 16 gigabájt, amit 48 gigabájtig lehet bővíteni microSD kártyával, a telefon aksija alatt. Az én 32Gb SanDisk kártyám tökéletesen működött, de kártyacserélgetés miatt az akkumulátort folyton kiszedni nem túl mókás.

Sajnálatos módon a telefon Symbian oprendszert használ. Az új Nokia telefonok már nem használják az „elavult” Symbian-t. A 808 PureView azért lett Symbian-os, mert mikor elkezdték fejleszteni ezt az eszközt, még nem szerződtek a Microsoft-al. Igaz ami igaz, az új Symbian – a Belle – esetében kitűnő munkát végeztek a programozók és sikeresen modernizálták a régebbieket. Legalább felszínesen hasonlít egy Android-ra. Négy testre szabható főképernyője van amik között navigálhatunk, érintésre indulnak az alkalmazások és harmadik féltől származó alkalmazásokat is telepíthetünk rá, igaz nincs túl sok ilyen alkalmazás erre a telefonra.

Hé, itt vannak jó cuccok! A Quickoffice segítségével Word és Excel fájlokat is megnyithatunk és szerkeszthetünk. A Shazam felismeri a zenét. Az Angry Birds és az Asphalt 6 demók színesek és akadozás mentesen működnek. Az előre telepített Nokia Rich Recording alkalmazás érdekes módon lehetővé teszi hangfelvételek készítését egészen 140 dB-ig, ami nagyjából egy sugárhajtómű hangjának felel meg, ha 3 méterre állsz tőle. Ez nagyon jól jöhet, ha mondjuk koncertet akarunk rögzíteni, de kérlek benneteket a sugárhajóműs dolgot ne próbáljátok ki otthon…

Vidó felvétel és lejátszás

Vidó felvétel és lejátszás

Egyébként a Symbian használatával – hacsak nem ismered már, vagy nem vagy nagyon türelmes – minden nagyon nehézkes. A menük alatt almenük, az almenük alatt további almenük, párbeszéd ablakok és hiba üzenetek. A böngésző egy katasztrófa. Eltekintve a pixeles, kicsi betűtípustól és a borzalmasan lassú képernyő válaszidőtől, a böngészőnek egy percbe vagy többe is telik, hogy behozzon egy egyszerű HTML oldalt.

 

Még rosszabb, hogy vannak dolgok amik nem is működnek. A Nokia Music-ra kattintva például egy rég nem használt Ovi Store-ba érkezünk, ami egy felugróablakban közli velünk, hogy hamarosan lesz egy új változata.

A telefon tetején egy 3.5 mm-es jack csatlakozó található, ami a dobozban található és utángyártott fülhallgatókkal egyaránt tökéletesen működik. A zene lejátszóban lépegethetünk az albumok, előadók és zeneszámok között. A 808 PureView videólejátszója kifogástalan, minden teszt fájlt zökkenőmentesen lejátszott (DivX, Xvid, MP4, AVI és WMV) 1080p felbontásig.