Nincs több reklám!

2012 aug 2. | Szórakozás

A Google módosításokat eszközölt a napokban az Android rendszerhez tartozó Google Play Store fejlesztőkre vonatkozó irányelvein. A módosítások elsősorban – magától értetődően – az Android alkalmazások készítőit érintik, de emellett a zavaró reklámokkal is leszámol az új irányelv.

Ezen túl a Google Play Store-ban nem lesznek olyan alkalmazások, melyek neve vagy ikonja „zavaróan hasonlít” más, már ismert programok nevére. Ezzel kiküszöbölik annak lehetőségét, hogy a gyanútlan felhasználó az eredetileg keresett program helyett „átverős vagy becsapós” alkalmazásokat vásároljon meg vagy töltsön le. Továbbá azon alkalmazások is kitiltásra kerülnek, amelyek megtévesztő vagy a felhasználókat zavaró reklámokat jelenítenek meg. Ilyen lehet például a fontos üzenetként álcázott reklámok.

A változtatásoknak köszönhetően az alkalmazásoknak pontosan tájékoztatniuk kell a felhasználókat arról, hogy milyen változtatásokat hajtanak végre az Android telefonok és táblagépek rendszerbeállításaiban, működésében és arról hogy mihez fér hozzá az adott alkalmazás. Az új feltételeknek megfelelően ezen változtatások csak és kizárólag a felhasználó hagyhatja jóvá, valamint ha a felhasználó úgy kívánja ezen változtatásokat később vissza is kell hogy tudja vonni.

A fejlesztők 30 nap türelmi időt kaptak, hogy módosítsák alkalmazásaikat az új irányelveknek megfelelően. Ha elmulasztják a változtatásokat vagy nem megfelelően végzik el, legkésőbb szeptemberig törlik az érintett alkalmazásokat a Google Play Store-ból.