Ki szórakozik a Google keresővel?

2012 aug 1. | Szórakozás

Egy ismeretlen „elkövető” eltérítette a Google találatait. Ez most nagy hír, hiszen erre még nem volt példa Magyarországon. (Remélem érzitek az iróniát…)

„A Fidesz, a Magyar Katolikus Egyház, a TV2, az RTL, a rendőrség és a Centrum Parkoló Kft. ellen is hadat üzent egy ismeretlen, aki sikeresen térítette el a Google találatait.” – olvasható a Gazdasági Rádió és az Index weboldalán.

A hír maga pedig az, hogy a ha „kurvák” vagy a „gengszterek” szavakra keresünk rá a google.hu-n minduntalan az említett szervezetek honlapjai jelennek meg a találatok között. A Google-bomba névre hallgató jelenséget a G Data vírusirtó magyarországi munkatársai hozták nyilvánosságra. „A jelek szerint mindössze két hétre és 500 linkre volt szükség a kereső átveréséhez” – emelte ki Maulis Csaba a cég biztonsági szakértője. Azt is tudomásunkra hozzák, hogy a jelenség nem ismeretlen, mert Amerikában is volt már példa hasonló aljasságra. A „more evil than Satan himself” azaz a „gonoszabb, mint maga a Sátán” kifejezésre a Microsoft honlapja (1999), a „miserable failure” vagyis „szánalmas kudarc” szópárosra pedig George W. Bush életrajza (2003) jelent meg a Google keresőben.

„Az elkövető”-ként emlegetett felhasználó „csempesz bela” néven regisztrált internetes fórumokba, ahol bejegyzéseiben olyan linkeket helyezett el, amelyek a kurvák, illetve gengszterek szavakat tartalmazzák és az említett weboldalakra mutatnak.

Tudni kell, hogy a Google keresőmotorja úgy működik, hogy ha egy weboldalra több link mutat egy bizonyos szöveggel vagy szöveg részlettel, akkor úgy érzékeli, hogy a szöveg és a weboldal között kapcsolat van. Ez alapján az adott keresőszóra vagy kifejezésre elkezdi megjeleníteni az adott weboldalt/weboldalakat.

Hogy ezt a szörnyűséges tettet ki és hogyan vehette észre, számomra rejtély. Van egy ember, aki ki tudja miért – ne is boncolgassuk az okát – rákeresett a „kurvák” szóra, majd mély felháborodásában értesítette az érintett szervezeteket? Vagy az illető valamelyik szervezet tagja? Netán a G Data munkatársai feladatához tartozik, hogy gondoskodjon arról, hogy az ilyen és ehhez hasonló szavakra ne jelenhessen meg mondjuk a Fidesz weboldala?

Szintén kérdésként merült fel bennem a hír láttán, hogy ez miért bűncselekmény? Mert feltételezem az, legalábbis „az elkövető” kifejezés engem erre enged következtetni. Egy dolgot tudok elképzelni, nevezetes azt, hogy az érintett szervezetek imázsát negatív irányba mozdítja el. (Bár mondjuk ez egy párt esetében szerintem ez a legkisebb dolog, ami befolyásolni tudja az arculatot.) De ha még így is van, ha valaki rákeres a „kurvák” vagy „gengszterek” szóra vajon mennyire fogja érdekelni, hogy ott szerepelnek ezek a weboldalak? Szerintem kuncog egyet magában, vagy nemtetszésének hangot adva „böffent” egyet és továbbáll. Arról nem is beszélve, hogy ha ebből nem csinálnak hírt, negyed annyi ember próbálná ki ténylegesen a fent említett szavakat. Így, hogy az olvasók nagy része kételkedve, kíváncsiskodva rákeres és még rá is kattint a „megtámadott” weboldalakra, tovább növeli ezen kulcsszavak relevanciáját.

Szerintem ez nem bűncselekmény, hanem egy gyerekes tréfa. Senkinek nem okozott kárt, senki nem sérült meg sem lelkileg, sem peidg testileg, hacsaknem valaki önbecsülése sérült ez által, bár kétlem.

Egyébként hozzáteszem, a cikkek megjelenésével – beleértve ezt is – a említett szervek már lejjebb sorolódtak.

Tehát a kérdéseim: Miért hír ez? Miért bűncselekmény? Ki vette észre, és hogy?

Epilógus: Miért zavar ez bárkit is? Szólni kell Google bácsinak és megszünteti a kapcsolatot ezen kulcsszavak és weboldalak között…