Filmek olimpiáról az olimpiák mellé (5. rész)

2012 aug 1. | Szórakozás

A Lake Placid-ban megrendezett XIII. téli olimpia hivatalos plakátja

A Lake Placid-ban megrendezett XIII. téli olimpia hivatalos plakátja

Hűsítsük le magunkat a terrortámadás tüze után egy kis jéggel és irány az 1980-as téli olimpia. Helyszín: Amerikai Egyesült Államok, New York állam, Lake Placid.

Csoda a jégen

Atléták, futók és még terrortámadás is volt terítéken, ezúttal azonban tekintsünk át egy kicsit az amerikai hokicsapatra és a róluk, illetve elképesztő teljesítményükről és mindent elsöprő győzelmükről szóló filmre. A 2004-es Csoda a jégen film azt dolgozza fel, hogy az amerikai edző – Kurt Russel alakításában – hogyan verbuvál az amatőrökből hokicsapatot alig néhány hónap alatt a téli olimpián rájuk váró összecsapásokra.

Az amatőrökből álló amerika jégkorong csapat elsöprő győzelmet aratott a szovjetek felett...

Az amatőrökből álló amerika jégkorong csapat elsöprő győzelmet aratott a szovjetek felett…

Mindenféle kétséget kizáróan állíthatjuk, hogy 1980. február 22-én a New York-i Lake Placidban, a jégkorong történetének egyik, ha nem a legfantasztikusabb győzelme született. A házigazda Egyesült Államok csapata a téli olimpia utolsó előtti napján a négyes döntő első mérkőzésén 4:3-ra verte meg a Szovjetuniót és megnyerte az XIII. téli olimpiát. A hokicsapat győzelme felért egy csodával, tagjait pedig nemzeti hősként tisztelték hazájukban. Gavin O’Connor – a rendező – Kurt Russel-el és Eddie Cahill-el karöltve méltó emléket állítottak az 1980-as elsöprő amerikai győzelemnek.