Filmek olimpiáról az olimpiák mellé (3. rész)

2012 aug 1. | Szórakozás

Most ugorjunk egy kicsit vissza, ismét Münchenben vagyunk az 1972-es olimpián. Ezúttal a film nem túl régi (2005-ben készült alkotásról van szó), témája pedig az 1972-es müncheni olimpián történ terrortámadás, ami sokkolta az egész emberiséget. A film némiképp rendhagyó, de mit is várhatnánk, lévén egy Steven Spielberg által jegyzett filmről van szó. A film címe pedig nemes egyszerűséggel: München.

München

München

München

A film az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadást – amelyben 11 izraeli sportoló vesztette életét – dolgozza fel. A támadást a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet követte el. Spielberg filmjében – egy részét Magyarországon forgatták – a támadás, az azutáni események, valamint a Fekete Szeptember utáni nyomozás rekonstruálása áll a fókuszban. A film főszereplői a két tehetséges színész Eric Bana és Daniel Craig.

A várakozásokkal ellentétben a nemzetközi kritika nem üdvözölte a filmet. A szakmabeliek többsége szerint, a Spielberg által készített München, majd összecsuklik a rendezői üzenet és a történeti hűség nyomasztó súlya alatt. A film – ne rettentsen el senkit – közel három órás és a nézők befogadóképességét nehezíti továbbá, hogy Spielberg a korhűség illúziójának megteremtésének céljából visszatért az 1972-es mozgóképes formához, a digitális technikákat pedig „kidobta a kukába”. A rendező állandó operatőre – Janusz Kaminski – a koncepció szerint fényképez, így a magyar nézők örömmel beazonosíthatják a Budapesten forgatott jeleneteket, köztük az Andrássy utat.