Új internetszolgáltató a piacon!

2012 júl 30. | Technológia

Saját üvegszálas hálózat kiépítésével kísérletezik a Google. A cég nem kis célt tűzött ki maga elé, de úgy tűnik hamarosan révbe ér a Google internetszolgáltatói projektje, a Fiber. Egyetemi hálózatoktól kezdve a metropoliszokig keresett tesztelési helyet a Google és talált is. Az Egyesült Államokban most mindenki Kansas City lakóit irigyli, ugyanis a félmilliós lélekszámú város a Google Fiber legnagyobb tesztelési helyszíne. A konkurens szolgáltatók igazi rémálma vált valóra.

A Googe Fiber 1 gigabites netet kínál, ami – más szolgáltatókkal ellentétben – 1 gigabit letöltési és ugyanekkora feltöltési sebességet is jelent. A szolgáltatás várhatóan havi 70 dollárba (15.500 forint) fog kerülni. Összehasonlításképpen ez körülbelül a negyede annak az árnak, amit a konkurens cégek kérnek el a felhasználóktól Amerikában.

Google Fiber

Google Fiber

Hogy fokozzák az izgalmakat a Google egy net+kábeltévé csomagot is kínál (120 dollár/hó), amihez egy wifi router és egy Nexus 7 tablet – mint a kábeltévé beltéri egységének távirányítója – is jár ajándékba. Hátulütőként a hűségszerződés róható fel – de melyik szolgáltatónál nincs? – ami az internet csomagra egy év, az internet+kábeltévé esetében két év hűségidőt jelent, valamint van egy egyszeri 300 dolláros beszerelési díj is.

Az ajánlat várhatóan teljes mértékben letarolja majd az internetszolgáltatók piacát, a még egy ennél is brutálisabb ajánlattal rukkolt elő, ugyanis a cég 5 megabites kapcsolatot kínál ingyen, hét évig, adatforgalmi korlátozás nélkül. Természetesen a 300 dolláros egyszeri díjat itt is ki kell csengetni. Csak hogy jobban lássuk az ajánlat „brutális” voltát, az 5 megabites kapcsolat Amerikában egy belépő szintű internetszolgáltatásnak felel meg, amiért 40-50 dollár havidíjat kérnek el a szolgáltatók.

Google Fiber video

Egyenlőre még csak a kísérletben részt vevő városokban – mint Kansas City – zajlanak az előzetes igényfelmérések és elő-regisztrációk. A szolgáltatás onnan indul, ahol a legtöbben regisztrálnak és majd csak akkor és onnan kezdik el kiépíteni a rendszert is. Arról, hogy a Google mikorra tervezi további helyszínek bevonását, illetve európai terjeszkedését, egyenlőre nincs információ.

Egy dolog viszont biztos: a Fiber elindulásával komoly ár verseny illetve sávszélességi verseny fogja kezdetét venni az ügyfelek megtartása érdekében.