Szilágyi Áron olimpiai vívóbajnok!

2012 júl 30. | Sport

Szilágyi Áron olimpiai bajnok (Fotó: Kollár Péter - MTI)

Szilágyi Áron olimpiai bajnok (Fotó: Kollár Péter – MTI)

Az egész nap fenségesen vívó Szilágyi Áron aranyérmet nyert egyéni versenyben tegnap, mellyel megszerezte a magyar küldöttség első aranyát a londoni olimpián.

Szilágyi Áron a londoni olimpia második napján kifogásolhatatlan vívással jutott döntőbe. A 22 éves fiatal sportoló 2007-ben (17 évesen) csapatban lett világbajnok, tavaly pedig az EB-n bronzérmes lett. Szilágyi Áron teljesítménye 2008-as (18 éves) pekingi olimpián „csak” arra volt elég, hogy a legjobb 16-ba kerüljön, tegnap viszont hihetetlen higgadtságról és tudásról tett tanúbizonyságot.
 
Szilágyi három győzelemmel jutott az elődöntőig. A maláj Ju Peng Kean (15-1) felett aratott győzelme után a címvédő kínai Csung Mant ejtette ki határozottan, majd 15-13-ra a német Max Hartung is legyőzte. A döntőbe jutásért az utóbbi három világbajnokságon aranyérmes orosz Nyikolaj Kovaljov-ot kellett még helyben hagyni, ami sikerült is (15-7).
 
A döntőt Szilágyi Áron szinte eksztázisban vitte 7-0-ig. Az olasz ellenfél (Diego Occhiuzzi) szinte szóhoz sem juthatott, majd az egyperces pihenő után fel tudod jönni 9-6-ra, ám a magabiztosan teljesítő Áront nem tudta megállítani, hamar 12-6 lett az állás. Már csak három tusra volt Áron az aranytól. 12-7 után védés-visszavágással 13-7, majd indított támadással 14-7. A találat után rövid „ápolás” az olasz lába begörcsölt, Szilágyi segített ápolni. A következő támadás szintén tussal végződött 15-8! Gratulálunk Áron!