Etyekwood – Korda Filmpark (1. rész)

2012 júl 18. | Szórakozás

A minap volt szerencsém ellátogatni az Etyeki filmstúdióba, vagy más néven a Korda Filmparkba. Én egy sorozat keretein belül – mint kiemelt statiszta – keveredtem oda, de sajnos mivel köt a szerződés erről többet nem mondhatok. Arról viszont, hogy mit láttam, hallottam és arról hogy mit tudtam meg, amíg nem forgattunk már annál inkább.

Többek között megtudtam, – talán másnak is újdonság – hogy ide „civilként” is be lehet jutni. Civilként, tehát nem mint statiszta, színész, jelmeztervező, operatőr, vágó, estébé.

„Egyedülálló új látványosság a filmek szerelmeseinek! Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontja,…” – hirdeti magát a Korda Filmpark. „Üres szavak.” – mondhatnánk, hiszen ha láttunk már magyar filmet – valljuk be – eszünk be sem jut, hogy Etyeken a magyar Hollywood-ban két kameránál és egy, netán két sötét szobánál – ahol a vágást és szinkronizálás végzik – többet láthatna az ember. Én legalábbis nem számítottam túl nagy dologra. Úgy voltam vele, hogy amit nagydobra vernek az ritkán, vagy soha nem felel meg várakozásainknak. Nos, ezúttal kellemeset csalódtam.

Megtudtam többek között, hogy egyre több külföldi (amerikait is) produkciót forgatnak ebben a stúdióban. Mit is láttam? Hatalmas terület. Több kompletten és igényesen felépített díszlet – az ókori Rómától kedve a mai New York utcáin át egészen a vadnyugatig -, stúdiók ahol további díszletek, reflektorok és profi eszközök állnak az alkotók rendelkezésére, hogy napszaktól függetlenül megteremthessék az éjszakát, hajnalt vagy egy teljesen más évszakot. Ezeken kívül minden ami kell. A teljesség igénye nélkül néhány dolog: bluebox, greenbox, jelmez raktár, varroda, fodrászok, sminkesek, öltöztetők, szinkron stúdió és az utómunkához szükséges – összes, vagy szinte összes – eszköz.

Tehát, aki azt gondolta, hogy a „magyar Hollywood” üres fecsegés, tévedett. Azért legyünk reálisak, nyilvánvalóan nem csak a technikai felszereltség és felkészültség játszik közre, amikor a külföldi rendezők és producerek Etyek mellett döntenek, értelemszerűen olcsóbb is, mintha más országokban készítenék el a produkciót.

Ezzel együtt is, minden kíváncsi szemnek, film őrültnek, kalandra vágyónak ajánlom és természetesen azoknak is, akik csak egy rendhagyó hétvégét szeretnének eltölteni. Egy nem mindennapi élményben lehet részünk.

Na de mi is ez a nem mindennapi élmény? Ezt a következő részben taglalom…