Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen (4. rész)

2012 júl 13. | Életmód

Írd le a terved

Ha elhatároztad, min változtatnál, írd le őket. Például:

1. hét

Testmozgás: 20 perc séta ebéd előtt, vagy után.
Alkohol: a héten egy csepp sem, két kis pohár bor pénteken, szombaton és vasárnap.
Étel: csokoládé és süti nincs a héten, egészséges „rágcsák” választása (pl.: gyümölcs),  zsíros ételek kihagyása az étkezésből, nincs gyors kaja.

Legyél türelmes

Eltarthat egy vagy két hétig mielőtt bármiféle változást észrevennél, de utána folyamatosan „megjelennek” azok. Egy hónap múlva már szemmel látható és mérhető változás érhető el. Az eddig szűkebb ruháid is könnyebben felmennek rád.

A motiváció fenntartása a legnehezebb feladat a fogyókúra alatt. Lesznek olyan napok, amikor az egészséges étkezés nem ér semmit, és lesznek hetek, amikor egy grammot sem veszítesz súlyodból, vagy még fel is szedsz egy kicsit.

Ez teljesen normális – diéta ide, diéta oda – tehát ne hagyd hogy eltántorítson a terveidtől. Nem csinálsz semmit „rosszul”, de meg kell nézned a terved. Vajon több testmozgásra van szükséged? Be kell vezetni még egy-két kisebb változtatást? Jobban be kell tartanod az eltervezett diétát?

Meg is jutalmazhatod magad egy ruhával például, ha fogytál két-három kilót (valószínűleg szükség is lesz rá). A jutalmazás szintén segítséget nyújthat abban hogy motivált maradj, emlékeztesd magad céljaidra. Csak rajtad múlik, hogy a „jutalmazási rendszert” bevezeted-e, nem mindenkinek van rá szüksége. Viszont más emberek segítsége (barát, élettárs, stb…), mindig segít túljutni a hullámvölgyeken.