Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen? (2. rész)

2012 júl 13. | Életmód

A változásokat fokozatosan vezessük be

Tehát a mottó mindig a „Lassan, de fokozatosan” legyen, hiszen sok kicsi igenis sokra megy. Gyakran az apró változtatásokkal érhetjük el a legjelentősebb eredményeket. Heti egy keksszel több, egy év alatt 2.5 kg-ot jelent – ha ugyanennyivel kevesebb eszel 2.5 kg-ot fogysz egy év alatt.

A kis változásokat sokkal könnyebben be is tudod tartani. Mondjuk 2.8%-os tej helyett igyál 1.5%-osat.

Gondolj úgy a fogyásra, mint az étkezési szokásaid fokozatos megváltoztatására. Általában jelentős fogyást akarunk elérni hetek alatt, azonban ez inkább hónapok vagy egy év alatt érhető el. A gyorsan leadott súlyfelesleg, gyorsan vissza is jön, hiszen a diéta végeztével vissza is térünk eredeti étkezési, edzési szokásainkhoz.

Növeld a napi mozgást

Ha így teszel és ez alatt betartod a „diétát”, a napi kalóriabevitelt, biztosan fogyni fogsz.

Az sem probléma, ha utálsz edzeni. Kis „gyakorlatok” is – például napi 20 perccel több séta – jótékony hatással lehetnek, ha rendszeresen végezzük.

Minden egyes alkalommal, amikor többet edzel/mozogsz, mint általában, kalóriát és zsírt égetsz.

Rengeteg módja van a testmozgás növelésének. Csapat sportok (foci, kézilabda, röplabda), ütős játékok (tenisz), aerobik órák, futás, sétálás, úszás vagy biciklizés. Mind-mind növeli fittséged.

Találj valamit, amit szeretsz, elérhető közelségben van és számodra megfizethető. Így sokkal könnyebben be tudod építeni napi rutinodba.

  1. Hétvégén se legyél rest. Hagyd otthon az autót és inkább gyalogolj boltról boltra. Próbálj kitűzni hosszabb sétákat egy parkba, a város szélére, menj el egy egész napos piknikre, így meghatározhatod még nap elején, hogy mit és mennyit egyél aznap.
  2. Minden plusz lépés amit megteszel, segít. Használd a lépcsőt lift helyett, vagy szállj le egy megállóval hamarabb a buszról, mint szoktál és a maradék utat tedd meg gyalog.
  3. Használd ki a tévéműsorok közötti reklámszüneteket és kelj fel, csinálj néhány gyakorlatot, vagy -ha van – szoba biciklizz tévénézés közben.