Nexus 7 (2. rész)

2012 júl 12. | Technológia

Google Nexus 7

Legutóbb a Nexus 7 jellemzőinél hagytuk abba. Most folytatjuk a „mellette érvekkel”. Ne is rizsázzunk tovább, vágjunk bele!

 

PRO

Ez egy Nexus:
Miért fontos, hogy „Nexus” legyen? Mert ez a készülék sokkal hamarabb frissítve lesz, mint a többi. Úgy tűnik, a Google-nek elege lett abból, hogy a gyártók lassan alkalmazzák a Google által kiadott frissítéseket, és ezért elkezdte árulni a saját, Nexus márkával ellátott eszközeit, mint a Nexus 7. Ezzel teljes ellenőrzést nyertek a Nexus felett. Nincsenek gyártók, nincsenek beszállítói akadályok. Ha a Google frissíteni akarja a készüléket, akkor már megteheti és frissíteni is fogja.

 

Teljesítmény:
Hála a Jelly Bean-nek, a hozzá tartozó „Project Butter”-nek és a Tegra 3 processzornak, a Nexus 7 az egyike a leggyorsabb táblagépeknek, amit valaha láttam. A felhasználó számára teljesen folytonos élményt nyújt a készülék. Az alkalmazások közötti váltás rendkívül gyors, nincs szaggatás az átmenetekben, a legerősebb HD játékok magas képfeldolgozási sebességgel futnak és a „multi-tasking” sem jelent problémát.

Méret és Dizájn:
Biztos vannak, akik ezzel nem értenek egyet, de nekem a 7” táblagép a tökéletes méret. Könnyen hordozható, hosszabb ideig, egy kézben tartva is kényelmes (csak 340g). De nem csak a méret a lényeg. Lenyűgöző, ahogy az ASUS és a Google megtervezte ezt a táblagépet. Úgy értem ott van ez a műbőr-gumi szerű hátlap, ami puha és jó tapintású, mégis elég tapadós, hogy a kezedben maradjon.  A kijelző körül elég hely van ahhoz, hogy meg tudd fogni a készüléket anélkül, hogy hozzáérnél az érintőképernyőhöz (az nagyon idegesítő tud lenni).

Kijelző:
A maga 216ppi-vel a Nexus 7 lehet, hogy nem érdemli meg a „retina” jelzőt, de azért átkozottul jó. Az IPS LCD kijelzővel elég világos, nincs „ghosting” és a színek is sokkal természetesebbnek hatnak, mint mondjuk egy AMOLED-nél. A HD filmek/videók lenyűgözőek, a látószögek teljesen rendben vannak és kevésbé maszatolódik, mint a többi tablet.

Jelly Bean:
Az Android 4.1 és a Nexus 7 egy mennyei párosításnak tűnik. Míg a főmenü és a nyitókép úgy viselkedik, mint egy telefon esetében, addig majd minden Google alkalmazás a táblagépnek megfelelő megjelenést használja. A főmenü rácsszerkezetében az ikonok nagyobbak lettek, ami néhány widget-nek jót is tesz. Az újragondolt „értesítések” a Jelly Bean-ben olvashatóak a 7”-os képernyőn, a Google Now rendkívül gyors, az áttűnések gyönyörűek, és a feladatváltó hezitálás nélkül felugrik.

Játék:
A Nexus 7 bemutatása után a Google I/O-n az NVIDIA azt mondta, hogy ez a 7” méret tökéletes a játékra, mert olyan volt, mintha egy gamepad-ot vagy kontrollert fogtak volna. Én sem gondolom másképp. Sokkal könnyebben elérhetőek a játékot irányító gombok, mint egy 10”-os tablet esetében. Az, hogy a Nexus 7 az NVIDIA Tegra 3-as processzorát használja, különleges kiváltságokkal jár. Például játékok esetében, amik kifejezetten az olyan eszközökre lettek tervezve, mint ez. A Shadowgun és a Dead Trigger például nem lesznek olyan szépek egy nem Tegra eszközön.

Élettartam:
Az N7 egy 4325mAh akkumulátorral rendelkezik, ami „aktív használat mellett” akár 8 órán át is bírja. Nem tudom mit jelent a Google-nek az „aktív használat” de azt igen, hogy majdnem egész nap ellehetsz a nyomkodásával. Ha csak egyszer-kétszer használod, mondjuk szórakozás céljából, akár egy napnál is tovább bírhatja. Valószínűleg nem fog díjat nyerni az akkumulátor élettartamáért, de nem is frusztrál majd.

 

A NEM ANNYIRA-PRO

Tárhely:
Ha azon gondolkozol, hogy vegyél egy Nexus 7-et, vegyél egy 16GB-osat. 57.000 forintodba fog fájni, de hidd el, megéri az extra tárhelyet. Bőven meg lehet telíteni a 8GB-os tárhelyet. Maga az operációs rendszer 2GB körüli helyet foglal.

Hátsó kamera:
Engem nem érdekelt, hogy nincs benne kamera, de lehet, hogy néhányatoknak hiányozni fog. Ha egy hatalmas üvegtáblával akartál fényképezni, akkor ez nem a legjobb választás. A legtöbb táblagépnek manapság már van kamerája, bár szerintem – mint ahogy az 1. részben említettem – árcsökkentés céljából hagyhatták ki a Nexus 7-ből.