Modding

2012 júl 10. | Technológia

(Eszik vagy isszák?)

 

Nos egyik sem.

A modding (az angol „modify”, azaz módosítani szóból) szleng eredetű kifejezés a házilag módosított, gyakran eredeti céljától eltérő funkciót kapott eszközre. Elsősorban számítógépekhardverére vagy játékszoftverekre értik. A művelet eredménye a „modification”, röviden „mod”.

(forrás: Wikipedia)

Ha ezt a cikket olvasod biztosan te is csorgattad már nyálad a boltban egy „hiper király” pc ház után. Na de az ára az már kevésbé volt kecsegtető.

Ismerős az érzés?

Modding


Nincs sok pénzed, mégis szeretnél egyedi, mutatós pc-t?
Akkor a te megoldásod a modding!

Félre téve a sablonos, értékesítői oldalakról ismert marketing szöveget, tényleg ez lehet az, amit keresel.

Ma már rengeteg eszköz elérhető az „egyszerű ember” számára és szerencsére gépészmérnöknek sem kell lenned ahhoz, hogy gépházadat egy kicsit egyedivé varázsoljad. Miből áll a modding? Hogy kezdjek hozzá? Kérdezed, és teljesen jogosan.

Nos a legelterjedtebb és talán leglátványosabb módosítás a plexis megoldás. Fogd a géped oldalát – na de ne azt amelyiken az alaplap van – vágj rá egy négyzetet, téglalapot, kört vagy bármilyen alakzatot (ez eszközfüggő) és belülről rögzítsd a plexit.

Igaz ez önmagában nem nyújt túl nagy látványt, de innen már csak egy lépés választ el. Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni, pakold tele a géped belsejét ledekkel, UV csövekkel. Na jó azért nem ilyen egyszerű és valószínűleg a modderek meg is köveznének egy ilyen tanácsért.

 

Az eredmény akár ilyen is lehet:

Kis kedvcsináló. A jövőben igyekszem felrakni majd további cikkeket, leírásokat a témában. És megnézzük, hogyan is kell/lehet moddingolni.

Érdemes belevágni – akár szó szerint – nagyon jó kis hobbi, kezdetben olcsó is, persze lehetnek „elvetemült” ötleteid és legyenek is, de készülj fel. A végeredmény csak a kreativitásodon múlik. Ha nem bízol kézügyességedben érdemes „szakemberhez” fordulni. Ma már többen hivatás szerűen foglalkoznak a moddinggal.

Modding2

 

Addig is nézz körül itt:
http://million-dollar-pc.com/

és itt:

http://www.computermode.hu/

 

Modding előnyök:

  • kis módosítás, kevés pénz
  • jó időtöltés, jó hobbi
  • teljesen személyre szabott lehet géped
  • pénzt is nyerhetsz vele ha ügyes vagy
  • akár apró változtatásokkal is elkezdheted

 

Modding hátrányok:

nagyobb ötletek, több pénz, komolyabb eszközök