Hajléktalanok karácsonya – Baja

2012 dec 26. | Kult

Karácsony

Karácsony

 

 Mi is jut eszünkbe a karácsonyról? Díszes fenyő illata a meleg szobában, pompa és csillogás, fények, forralt bor, ajándékok és a kimaradhatatlan ételek, néhány plusz kiló. Vajon tényleg csak ennyi? Mit jelent mind ez egy olyan embernek, akinek még otthona sincs? Hogyan töltik a hajléktalanok az ünnepeket?

A bajai hajléktalan szálló lakói idén sem maradtak karácsony nélkül. Az adományokból összeállított csomagokat, a vezetőktől, pedig gyümölcsöket kaptak ajándékba.

Bakos Tibor, a szálló vezetője szerint, az ajándékozás nem jellemző a hajléktalanok között. Ők magányos emberek. Örök barátságok nem alakulnak ki, viszont volt már példa szerelem születésére, ami természetesen pozitív hatással van az új párokra.

A karácsonyi ünnepséget idén 21-én tartották a kis kápolnában. Ilyenkor énekelnek, és verseket
 szavalnak. „Van egy izgő – mozgó lakónk, aki minden évben megszervezi a karácsonyi műsort.” – meséli Bakos Tibor.

 Az említett izgő – mozgó lakó: Kálmán, akit sikerült elcsípnem, mielőtt álomba merül.

– Ne haragudj, hogy felébresztettelek! A karácsonyról szeretnék Veled beszélgetni.

– Semmi gond. Ebéd után, mindig sziesztázok egy kicsit, ez a korral jár. – Viccelődik miközben én, a szavakat kerestem. Rengeteg kérdésem lett volna, de a csillogás a szemében, ahogyan a karácsonyról mesélt, mindent elárult, engem, pedig teljesen leblokkolt.

– Mit jelent Neked a karácsony?

– A karácsony számomra nem csak a vallás miatt fontos. Egy év lezárása, s egy év elszámolása önmagunkkal. Mit tettem, hogyan tettem, mi az, ami elmaradt.

– Azt hallottam, hogy Te szervezed meg a karácsonyi műsort…

– A műsorban benne van az élettapasztalatom. A szereplők sokféle egyéniséggel ellátott emberek. Mindegy, hogy ki volt előtte, alkoholista, vagy akár szerencsejáték függő, a karácsony minden egyes embernek fontos, mint nekem.

– Hogyan válogatod ki a verseket? Van valami ösztönző, ami segít ebben?

– A versek, és a dalok válogatásában a tiszteletes nagyon sokat segít. Fontos, hogy mindenki olyan verset szavaljon, amiben benne van a saját gondolata, és üzenetet is takarjon. Ebben a szétszórt világban az ember egyetlen nagy fegyvere a szeretet, ami egy csodás, szép, színes gömb. Ha nem vigyázunk rá, nem óvjuk, könnyen eltörik. Akkor leszünk bajban. Hisz mivé válik a világ, ha megszűnik a szeretet?

Hajléktalanok karácsonya

Hajléktalanok karácsonya

– Van olyan karácsonyod, ami különösen emlékezetes számodra?

-Mindig is szerettem a karácsonyt, de nem az ajándékok miatt. Gyermekkoromból… – egy pillanatra elmereng, s úgy néz maga elé, mintha a kettőnk közti másfél méteren látná egykori karácsonyát – karácsonyfa, díszek, anyám kipirult arca a főzéstől, és apám meséje, amire nagyon emlékszem. Mindig A tékozló fiú történetét mesélte. Felnőtt koromban gyermekeim miatt volt csodás az ünnep. Igyekeztem, hogy mindig örömet és szeretet kapjanak, és biztos vagyok benne, hogy ezt ők is így adják tovább. – Ekkor feltettem volna a kérdést, hogy hol vannak ők, de láttam egyre csillogóbb, már majdnem könnyes szemét, így csak annyit tudtam mondani:

– Nagyon köszönöm! – majd kifelé menet az irodából visszafordult:

– Örömmel látnálak az ünnepségen.

 

Azt hiszem, a bajai hajléktalan szálló lakói többet is kapnak a gyümölcsöknél és az adományoknál, hisz Kálmán emlékezteti őket, miről is szól valóban a karácsony. Ahelyett, hogy hitelt vennénk fel egy ajándékba szánt tv megvásárlásához, ahelyett, hogy szomorkodnánk, nincs pénzünk ajándékra, inkább készítsünk a fenyőre díszeket egyszerű papírból. Hívjuk össze szeretteinket, s ne feledjük valóban szeretni őket!

Daruka Dóra