Forró italok fagyos estékre

2012 nov 15. | Gasztro

 

 

Az esték egyre korábban jönnek és egyre hidegebbek. Legszívesebben mindenki otthon maradna, és az orrát se dugná ki a házból. Oda kucorodna a kanapéra egy meleg plédet húzva magára, és barátokkal, családtagokkal beszélgetne vagy épp egy jó filmet venne le a polcról. Ha akad egy ilyen esténk az alábbi forró italokkal teljesebbé tehetjük azt.

 

Forralt bor kicsit másképp

Ha kedveled a pikáns dolgokat és az új ízeket, akkor ez a te italod. De ha eddig nem szeretted, most majd megszereted. Klasszikus forralt bor csilivel bolondítva a barátok kedvence.

Forralt bor

Forralt bor

Hozzávalók:

1 üveg vörösbor
3 dl víz
cukor vagy méz (ízlés szerint)
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
2-3 szem szegfűbors
1 félbevágott csilipaprika  (1 teáskanál Erős Pista is megteszi, de csilivel az igazi)
fél citrom

 

Elkészítés:

Egy alkalmas lábasba öntsd bele a bort és a vizet, rakd fel a tűzhelyre és tedd bele a többi hozzávalót (kivéve a citromot). Melegítsd forrás pontig, de ne várd meg míg nagyon bugyog, mert akkor a bor veszít az alkoholtartalmából és ezáltal az íze is megváltozik. Vedd le a tűzhelyről, majd fedőt rá és hagyd negyedórát pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Bögrékben citromkarikákkal tálald.

 Tipp: miután levetted a tűzről dobj bele egy egész almát megpucolva, kockára vágva

 

Puncs, ahogy én szeretem

Megmondom őszintén az átlagos bolti vagy karácsonyi puncsok nem tartoznak a kedvenc italaim közé, de ez a házi változat annyira gyümölcsös és ízletes, hogy első kóstolásra megszerettem. Remélem te is így leszel vele. Egy próbát megér!

 

Puncs

Puncs

Hozzávalók:

5 dl fehérbor
2,5 dl narancslé
2,5 dl fekete tea (vagy puncs ízesítésű tea)
cukor vagy méz (ízlés szerint)
1 db narancs
1 db citrom
puncs fűszerkeverék: 1 rúd fahéj, egy csipetnyi őrölt vanília, 5 db szegfűszeg, 5       db szegfűbors, 2 db egész bors, 1 db babérlevél.
0,5 dl rum

Elkészítés:

Először főzzük meg a teát és hagyjuk langyosra hűlni. Egy burgonya hámozóval vékonyan meghámozzuk a narancsot és a citromot ( vigyázzunk, hogy a héj keserű fehér részeit ne hámozzuk le) Egy lábasba beleöntjük a bort, a narancslevet és a teát,  majd hozzáadjuk a narancs és citrom héjakat. A narancs húsát vágjuk kockára és a fűszerekkel, meg rummal együtt adjuk a keverékhez. Édesítsük ízlés szerint mézzel vagy cukorral. Ezek után hevítsük forráspontig, majd levéve a tűzről fedő alatt hagyjuk állni negyedórát.

Tipp: főzés előtt megbolondíthatjuk egy marék mazsolával is

 

Gyümölcsös grog

Alkohol nélkül is (bár ebben sokan kételkednek 😀 ) igazán át lehet magunkat melegíteni egy finom forró itókával. Erre tökéletes példa ez a gyümölcsös grog, mely a másik kettővel ellentétben a gyerekeknek is kiváló fűtő anyag.

Grog

Grog

Hozzávalók:

6 dl almalé
10 dkg szárított füge
csapott kávéskanál őrölt szegfűbors
kb. 3 cm friss gyömbér
kisdarabi fahéj
3-4 szegfűszeg
2-3 kardamom
teáskanál citromlé
1 kivi

 

Elkészítés:

Egy kevés vízben pároljuk meg az apróra vágott fügét, majd keverjük péppé. Adjuk hozzá az almalevet és a fűszereket, majd lassan főzzük tíz percig. Vegyük le a tűzről és bolondítsuk meg a citromlével, ezután tálaljuk kivi kockákkal a pohárban.

Tipp: ha felnőttekről van szó, egy kis rum is mehet a hozzávalókhoz ízlés szerint