Hatékony lehet-e az alternatív energia?

2012 aug 7. | Technológia

Hogy az alternatív energiaforrások, mint a biodízel, hidrogén, nap-, geotermikus- vagy nukleáris energia el tudja-e érni azt az energiaszintet, amit a fosszilis üzemanyagok – olaj, szén – még mindig hevesen vitatott.

Az alternatív energia mellett érvelők arra hivatkoznak, hogy a hagyományos fosszilis üzemanyagok, nem elég hatékonyak, termelésük nem fenntartható, káros hatással van környezetre és a globális felmelegedés első számú okozói. Azt mondják, hogy a megújuló energiák felhasználása a járható út és égető szükség van rá, hogy felváltsa a fosszilis üzemanyagokat.

Az ellene érvelők azt mondják, hogy még rengeteg technológiai akadály kell átlépni mielőtt az akár csak egy kis adagnyi fosszilis üzemanyagból származó energiát helyettesíteni tudna. Azt állítják, hogy a hagyományos fosszilis üzemanyagok termelése akár több száz évig is fenntartható lesz, hiszen azok is folyamatosan fejlődnek, egyre hatékonyabbak, és még mindig környezetkímélőbbek, mint a legtöbb alternatív energia felhasználására készített gépek előállítása.

Tudtad-e? (Előnyök és hátrányok helyett)

  • Az első sikeres villamos energiatermelésre (napelem használatával) 1876-ban került sor, és az első energiát termelő szélmalmot 1888-ban építették.
  • Ha sikerülne befogni a Föld felszínére érkező napsugárzást, az egy év alatt a Föld lakosságának energiaszükségletét 10.000 évre fedezné.
  • Több mint 4,700 madár hal meg évente a szélturbináktól a világ legnagyobb szélerőmű parkjában (Kalifornia).
  • Körülbelül 200kg kukorica szükséges 94 liter etanol előállításához. Ekkora mennyiségű kukoricában található kalória egy ember éves táplálékbevitelét fedezi.