10 dolog amit nem tudtál – Az agyról

2012 aug 6. | Életmód

A tested tömegének csak 1-3 %-át teszi ki, mégis a belélegzett oxigén 20%-át felhasználja. Mi az? Az agyad. És íme még tíz dolog, amit nem tudtál az agyról.

 

 

 

  1. Az agynak folyamatos oxigénellátásra van szüksége. Akár 10 percnyi oxigén veszteség is jelentős neurológiai kárt okozhat. Hideg vízben ez az idő hosszabb. Egyes esetekben a hideg vízben fuldokló áldozatok 40 percnyi oxigénhiány után sem szenvedtek maradandó agykárosodást.
  2. Agyunk teljes vérmennyiségünk ötödét használja. Minderre azért van szüksége, hogy lépést tudjon tartani a neuronok metabolikus igényeivel. A vér szállítja a szükséges glükózt az agyba és természetesen az oxigént is.
  3. Az agyad nem érez fájdalmat. Nincsenek olyan idegeink, amik az agy fájdalmát regisztrálnák. Emiatt az idegsebészek fájdalom okozása nélkül tudják műteni a páciens agyát, akár altatás és érzéstelenítés nélkül, ennek köszönhetően a betegek visszajelzést adhatnak az orvosnak, ami segít az agy egyes területeinek azonosításában (pl. beszédközpont, látóközpont).
  4. A cerebellum – vagy ismertebb nevén a kisagy – súlya körülbelül 150 gramm. A cerebellum agyunk hátsó, alsó részén található. Testtartásunkért és az akaratlagos mozgásokért (sétálás, futás, stb…) felelős, valamint a szaglásban is szerepet tölt be. Két féltekéből áll a kisagy is, de az agy többi részével ellentétben a féltekék a test azonos oldalon elhelyezkedő izomzatának mozgásait kontrollálják.
  5. Egy átlagos emberi agy súlya körülbelül 1.4 kg. Albert Einstein agya valószínűleg kisebb volt, mint a tiéd, hiszen ő alacsonyabb is volt az átlagnál. Van egy általános összefüggés testméret és agyunk mérete között.
  6. Egy elefánt agya hatalmas, nagyjából hatszor akkora, mint egy emberi agy. Ennek ellenére a testmérethez viszonyítva, az embernek van a legnagyobb agya. Míg az ember agya testsúlyának átlag 2%-át teszi ki, a macskáé súlyának mintegy 1%-át.
    "Egy elefánt agya hatalmas, nagyjából hatszor akkora, mint egy emberi agy."

    „Egy elefánt agya hatalmas, nagyjából hatszor akkora, mint egy emberi agy.”

  7. Agyunkban körülbelül 161.000 km ér található, ami azt jelenti, hogy ha egymásután raknánk őket (elég beteg gondolat), több mint négyszer körbeérnék a Földet.
  8. Ha átlagos méretű agyad van, akkor közel 100 milliárd(!) neuron található benne. Ami igen megnyugtató, ha a következő pontot elolvasod.
  9. Naponta körülbelül 85.000 agykérgi neuron hal el az agyban. Szerencsére mindez észrevétlenül tűnik, hála a neuronok magas számának (lásd feljebb), így a napi 85.000 neuron három év alatt a teljes neuron mennyiség 1%-át jelenti. Óh, és mi van még itt?!
  10. A legfrissebb kutatások szerint agyunk egész életünk során folyamatosan termeli az új neuronokat.