Tollason csalni?

2012 aug 2. | Sport

Tegnap kifejtettem a véleményem a tollaslabdával kapcsolatban, olvassa aki még nem tette. Ma reggel kezembe fogtam a Metropol-t és megdöbbenve tapasztaltam, hogy még a tollason is CSALNAK! Olimpián – de egyébként bármilyen sporteseményen – csalni gerinctelenségről, felkészületlenségről, lustaságról a mindenkori sportoló személyiségéről tesz tanúbizonyságot. Arra, hogy – a sportnak csak jóindulattal nevezhető – tollaslabdán csalni minek minősül, szavakat nem találok. 

Pitiáner és egyáltalán nem profi, pláne nem olimpiára való. Szántszándékkal vonalon túlra ütött labdák(?), direkt elrontott, hálóba ütött szervák jellemezték a tegnapi tollas mérkőzéseket. Na jó nem az összeset…

A „csaló” jelző nyolc női tollaslabdázót illet, akiket egyébként ki is zártak a párosok versenyéből. Az érintettek csalással próbálták meg manipulálni a „mérkőzések” kimenetelét, azért, hogy könnyebb ellenfeleket és ne honfitársakat kapjanak ellenfélül az elkövetkezendő meccseken.

Az egyik említett mérkőzés felvételén tisztán látszik, hogy mind a kínai, mind a dél-koreai páros arra hajt, hogy ne ők kerüljenek ki győztesen a csatából. Az egyik játékvezető figyelmeztette is lánykákat, hogy emiatt kizárás jár. Nem nagyon hatotta meg őket. De mit panaszkodok? Legalább kicsit izgalmassá vált a tollaslabda világa, vagy nem?

(A videó itt található: http://www.businessinsider.com/badminton-teams-disqualified-olympics-video-2012-8)

Meg is lett az eredménye délután ki is zárták a két dél-koreai, a kínai és az indonéz csapatot, így át kellett szervezni a negyeddöntő mezőnyét. Jól fogalmazott Jacques Rogge – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke -, szerinte ugyanis az ilyen és ehhez hasonló esetek aláássák az olimpia hírnevét. A kínai tollaslabda szövetség szintén el kezdett vizsgálódni az ügyben, majd elmondták, hogy elítélnek minden olyan tettet, „ami sérti a sport szellemét és erkölcseit”. (Még jó.)

Az eset kicsit elgondolkodtatott és arra jutottam, hogy nem szabad itt megállni. Elképzeltem egy olyan boksz mérkőzést, ahol a bokszolóknak minden áron ütést kéne szerezni és ha az ütés mégsem érkezik, hát saját magukat pofoznák, az ellenfélnek természetesen azonos idő alatt több pofont kell begyűjtenie vagy legalábbis meg kéne akadályoznia a másikat…

Nonszensz!