Málnás nyalánkságok

2012 aug 2. | Gasztro

A málnát szinte mindenki szereti. Aki mégsem az vagy hazudik, vagy majd megszereti. A turmixok ízvilágát feldobja, limonádéba – akár pürésítve – mennyei és lekvárnak is igazi csemege. Ki szörpként, ki pedig pálinkaként kultiválja – korosztálya válogatja. És legnagyobb örömömre most érik. Viszont vigyázva: a málna gyorsan romlik! 🙂

A málna eredetének története – mert ilyen is van – picit horrorisztikusra sikerült, a legenda szerint ugyanis a gyümölcs azért lett piros, mert egy Ida névre hallgató nimfa, amikor az ifjú Jupiternek akart málnát szedni, megszúrta magát a tüskéiben és vére beszínezte a gyümölcsöt.

Már a középkorban kedvelt étele volt a peregrinusoknak – vándorok – és a szegényebb réteg embereinek. Ugyanígy, még a középkorban, kolostorokban kezdték el termeszteni és nemesíteni. Gyógynövényként mind a mai napig használják a málnabokor levelét.

Egyetlen dolgot lehet hátrányként említeni a málnával kapcsolatban. Macerás leszedni. Viszont nekünk „vásárlóknak” hál’ Istennek csak be kell mennünk a boltba érte. Rengeteg módon fel lehet dolgozni, úgyhogy nem is szaporítom tovább a szót, nézzünk meg néhány receptet.

Málnaszörp

Kelleni fog – ki gondolta volna – egy kiló málna, cukor, víz és egy kiskanál szalicil. 

A málnát összeturmixoljuk és összekeverjük a vízzel és a szalicillal. Egy napot állni hagyjuk, majd másnap leszűrjük és a cukor hozzáadása után felforraljuk. Ezután mehet az üvegbe. Igazán egyszerű…

Van egy jó hírem. Nem csak a szörp elkészítése ilyen egyszerű, úgyhogy folytassuk is a sort a morzsasütivel.

Morzsasüti

A morzsasütit – más néven crumble – a lusta háziasszonyok süteményeként szokták emlegetni, de ettől még finom, egyszerű és különben meg a „háziasszony” is megengedheti magának a lustaságot néhanap.

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • fahéj
  • és persze málna

A lisztet, vajat, cukrot és egy kis fahéjat két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg egyenletes, nem túl nagy csomókból álló végeredményt nem kapunk. Nem kell túl erősen és túl sokáig morzsolni, az a jó, ha vaj nem olvad meg. A málnát feldaraboljuk és összekeverjük kevés cukorral, majd egy kivajazott tál aljába szórjuk, ráborítjuk a tésztát és lenyomkodjuk. Kb. 40 percre berakjuk a 170 fokos sütőbe. Ha nem tudjuk a sütő hőmérsékletét állítani akkor addig sütjük míg szép aranybarna színe nem lesz.

Tálalás: lehet önmagában is tálalni, de akár egy kis gyümölcsöntettel vagy vanília fagylalttal a legistenibb.