Tolnád mi?

2012 júl 27. | Szórakozás

Láttatok már bambusz biciklit? Szemgyönyörködtető látványt nyújtanak egytől egyig. A Zuri kézzel készített bicikliket alkot Afrikában a helyi forrásból származó bambuszból. Ezeket a több színárnyalatban lakkozott, bambusz keretes bringákat úgy tervezték, hogy akár városban, akár terepen egyaránt jól használhatóak legyenek.

A bambuszt, mint építőanyagot az elmúlt években kezdték el használni bringákhoz, mivel a bambusz gyorsan és fenntartható módon növekszik, könnyű és igen strapabíró. Jellegzetes kinézete egyáltalán nem zavaró, még kerékpáron sem, ahol rendkívüli kontrasztot ad a többi fém alkatrésznek.

A Zuri két német férfi vállalkozása (David Hoffmann és Philipp Sayler). A cég központja München, de a kerékpárokat Zambia egy kis falujában – ahol a bambusz ültetvény is található – készítik. Mivel nincs két egyforma bambusz, nincs két egyforma bringa sem. A bambuszok változatos mintázata és színű gondoskodik arról, hogy mindenki megbámulja, ha ilyennel haladsz végig az utcán.

A bambuszokat három éves koruk körül aratják(?) le, majd többnapi impregnálás után két hónapra egy szárító kamrába helyezik azokat. Kiválasztják a legerősebb bambusz csöveket és keretet készítenek belőlük. A biciklik legterheltebb részei CNC gépekkel megmunkált alumíniumból készülnek. A teljes munkafolyamat 50 óra munkát jelent kerékpáronként.

A Zuri állítása szerint a bambuszból készült kerékpárok igen strapabíróak. Azt gondolnánk, hogy a bambusz könnyen törik, ám a tesztek is a Zuri állítását igazolják. A bambusz kiszárítva rendkívül kemény anyag, de rugalmassága is marad ezért képes elnyelni a rázkódásokból esésekből származó energia nagy részét.

Egy ilyen kerképár ára 3.000 amerikai dollárnál kezdődik (körülbelül 670.000 forint).