A DARPA „okos öltöny” készítésére szóló szerződést írt

2012 júl 27. | Technológia

A DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) – eddig csak akció játékokból ismert – „smart suit” elkészítésére kötött szerződést. Az „okos öltöny” a katonák állóképességét hivatott javítani.

Hardiman - külső páncélzat, vagy robot váz

Hardiman – külső páncélzat, vagy robot váz

A Pentagon már régóta érdekli egy olyan gépezet, technológia ami a katonákat „szupermenné” változtatja. 1960-ban a General Electric munkáját pénzelte a Hardiman – egy külső váz, aminek segítségével annak kezelője 680 kg felemelésére képes – elkészítésében. Alig fél századdal később, a Pentagon még mindig pénzel hasonló kutatásokat. Most a Harvard Egyetem Wyss Institute Biologically Inspired Engineering (biológia által inspirált gépészet) intézetét választotta ki a DARPA, hogy tető alá hozhassa egy új „okos öltönyt”, ami a katonák állóképességének javításáért felelne a harcmezőn.

Az ok az emberi képességeket növelésének vágya mögött nem valami elmebeteg sci-fi megszállotság, hanem az, hogy a modern katonák egy igenis valós problémával állnak szemben. Ahogy a technológia egyre fejlettebb és fejlettebb lesz, a gyalogos katonáknak felszerelése is permanensen növekszik. Manapság az átlag gyalogos katonának felszereléseink súlya akkora, mintha egy kisebb embert kéne a hátukon cipelni. Próbálj nehéz páncélzatban, felszerelésekkel együtt a sivatagi forróságban létezni és megérted, hogy az Amerikai hadsereg miért próbál valami módot találni a teherbírás növelésére.

A külső páncélzatok és robot vázak elkészítésére tett erőfeszítés jól mutatja, milyen messzire jutott a technológia, mégis vannak legyűrendő akadályok. Az egyik legegyértelműbb ilyen akadály az energiaellátás. Egy robot váz inkább hátráltató tényező, mint segítség, ha az elemek egyszer lemerülnek. És a mai technológiával egy ilyen gépezet energiaellátása nem túl tartós. A másik probléma az ilyen eszközök merevsége.

Az okos ruházat elkészítése egy kísérlet az „Iron Man korszakból” való kilépésre. Elérkezett az idő a katonák a saját izomzatának támogatására szolgáló technológiák fejlesztésére. A technológia még gyerekcipőben jár, ezért még nem sok részlet látott napvilágot, de  igazi áttörésnek ígérkezik. A külső, robot vázakkal ellentétben ez a technológia könnyű elemekből áll. Könnyűnek, hatékonynak és elég lazának kell lennie, hogy ne akadályozzon a mozgásban, mégis elég testhezállónak kell lennie, hogy könnyen elférjen a szokásos egyenruha alatt.

Smart Suit

Smart Suit

Egy sor felcsatolható „gyűrű”, panelek és hámok jellemzik szenzorokkal és interaktív rendszerekkel felszerelve a fáradság kialakulásának késleltetésére, amelynek segítségével a katonák nagyobb távolságok megtételére lesznek képesek és a nehéz terhek okozta sérülésekkel szemben is ellenállóbbá válnak.

A ruha magában foglal továbbá egy nyúlékony szenzor rendszert ami a viselőjét figyeli. A nyúlékonyság fontos, mert a Wyss csapata el akarja vetni a régi módszereket, hogy elkerülhessék a horzsolásokat és karcolásokat. A szenzorok értesítik a viselőt, ha már fáradt vagy lépéseket tesz annak érdekében, hogy enyhítse/csökkentse a fáradságot például kismértékű vibrációkkal.

A beruházás mértéke 2.6 milliárd USD. A ruha egyébként megoldást jelenthet az időskori gyengeségre és segíthet a testi fogyatékossággal élő embereken is.