Ínycsiklandó nyári ételek (4. rész)

2012 júl 20. | Gasztro

Berry Best Shortcake

Házi készítésű kekszek, friss eperrel és citromos tejszínhabbal. Elsőre picit furán hangozhat, de ez egy igazi nyári finomság. Meglephetjük vele kis-nagy családunkat, magunkat vagy vendégségbe hívott barátainkat. Az elismerés nem maradhat el.

Hozzávalók:

A kekszhez Cukrozott eper
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • szerecsendió (ízlés szerint)
  • 10-15 dkg margarin (kis darabokra vágva)
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 kisdoboz tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • eper
  • 1-3 teáskanál cukor (ízlés szerint)
  • 1-2 teáskanál citromlé (ízlés szerint)

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy tepsibe terítsünk sütőpapírt. Tegyük félre.

2. Egy nagyobb edénybe keverjük össze a kimért lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót és a szerecsendiót.

 

 

 

3. Adjuk hozzá a margarint a száraz hozzávalókhoz. Egy habverő segítségével, vagy kézzel dolgozzuk össze az egészet. (Zsemlemorzsa szerű lesz az állaga.)

 

 

 

4. Egy kisebb edényben verjük fel a tojást. Öntsük hozzá a tejet, tejfölt és a vaníliás cukrot, majd habverővel keverjük össze. Vegyünk ki belőle egy keveset, hogy később a sütiket le tudjuk vele kenni.

5. Csináljunk egy gödröt a száraz összetevőkben és öntsük bele a megmaradt tojásos keveréket.

 

 

 

 

6. Gyorsan keverjük össze egy fakanállal amíg a massza össze nem áll. (körülbelül 2 perc) Hagyjuk állni a masszát 3-4 percig. Ez idő alatt a liszt fel tudja szívni a nedvességet, amitől a massza kevésbé lesz nyúlós.

 

 

 

7. Alaposan lisztezzük be kezünket. Formáljunk a masszából 8-9 kisebb gombócot és helyezzük bele a tepsibe. Ügyeljünk rá hogy viszonylag távol legyenek egymástól. A félretett tojásos keverékkel egy ecset segítségével kenjük le a gombócokat. Szórjuk meg a tetejét egy kis cukorral.

 

 

8. A kekszeket a sütő középső részén süssük, míg aranybarnák nem lesznek. Szedjük ki egy tálra.

9. A citromos tejszínhab elkészítése: Hűtsünk le egy – lehetőleg fém – edényt és az elektromos habverő fejeit a fagyasztóban, – körülbelül 10-15 perc – így a krém hideg marad, gyorsabban elkeveredik és keményebb lesz. Készítsük el a habot. Amikor már keményedni kezd, öntsünk hozzá cukrot és citromlevet. Folytassuk a keverést, amíg a hab krémessé válik és benne marad a tálban. Ha a hab elkezd csomósodni azonnal abba kell hagyni a keverést. Takarjuk le az edényt és rakjuk hűtőbe tálalásig.

10. Távolítsuk el az eprek csumáját. Szeleteljük fel az epret és rakjuk egy tálba. A cukrot folyamatosan adagolva keverjük el az eperrel. Adjunk egy kis vizet hozzá, hogy az ízek könnyebben összekeveredjenek. Mindig kóstoljuk meg az epret, mielőtt több cukrot rakunk hozzá. Keverjük hozzá a citromlevet is. Az eper körülbelül egyharmadát egy külön tálban passzírozzuk össze egy villával vagy krumplinyomóval, majd öntsük vissza a többihez és keverjük el.

11. Ha a kekszek kihűltek, válasszuk ketté őket és rakjuk rá az epret majd a habot.

Jó étvágyat!