Gumitömítés a mindennapokban – szerepük, karbantartásuk

28 április 2017
 április 28, 2017
Gumitömítés a mindennapokban – szerepük, karbantartásuk
Kategória Férfiaknak

Gumitömítéssekkel az élet bármely területén találkozhatunk, elég betérnünk a konyhánkba, és benézni a hűtőnk ajtajába, vagy ablakot nyitni. Az egyik leggyakoribb alkatrész, és az évek múlásával gondoskodni kell a pótlásáról is!

A gumitömítések több típusban, méretben kaphatók, az egyik leggyakoribb, amivel találkozunk a lapos változata, és a különböző vastagságú úgynevezett gumigyűrűk. Ezek a formák és kivitelezések sok vegyi anyagnak ellenállnak, illetve más külső hatásoknak is. Az alkatrészeket érdemes pótolni hosszabb használat után, de sokáig meg tudjuk őrizni jó állapotukat, ha megfelelő módszerek szerint karbantartjuk őket.

  • Autók esetében például a gumitömítéseket érdemes glicerin alapú anyaggal vagy hintőporral bedörzsölni télen, így védjük a felületet az extrém hideg ellen. Nyáron, a napsütésben szintén alkalmazhatjuk ezt a módszert, kiegészítve szilikonos oldattal, így hosszú élettartamú lesz a tömítés, nem veszti el a rugalmasságát és nem fog megrepedezni.
  • A gumitömítés a háztartásban is szerepet kap, hűtőszekrényünk esetében mosószeres vízzel tisztítsuk meg a szennyeződésektől! A hintőport itt is bátran használhatjuk, mert nem csak védi az alkatrész állapotát, hanem víztaszító hatással is rendelkezik, így például a penészfoltoktól megóvhatjuk a felületet.
  • Nyílászáróknál a gumitömítés a tok és a szárny között jobb légzárást szolgál, itt is lehetősége van a már korábban említett praktikákat használni. E típusú tömítések átlagos élettartama körülbelül 10-11 év, utána előfordulhat, hogy elveszítik rugalmasságukat, és funkciójukat tekintve használhatatlanná válnak. Jó hír, hogy a gumitömítés élettartamát megnövelhetjük, ha legalább évente egyszer a felületüket szilikonnal áttörüljük!

E módszerek segítségével is sokat spórolhat, de vegye figyelembe, hogy mindennek van egy adott élettartama, így ha ez már lejárt a gumitömítés esetében, akkor érdemes azt pótolni! Ha szeretné beszerezni új alkatrészeit, cégünk, a Tóth és Társai Tömítésgyártó és Forgalmazó Kft. kínálatából megteheti! Tájékozódjon weboldalunkon a www.tothtomites.hu webcímen, kérdés esetén hívjon minket a 06-20-444-7030-as telefonszámon, vagy írjon e-mailt az info@tothtomites.hu címre!

Comments are closed.

Facebook