Magyar munka az Electrolux Design Lab formatervezési pályázatán

2012 júl 30. | Technológia

Szabó Demény Ádám munkája a ChefPad

Szabó Demény Ádám munkája a ChefPad

Az Electrolux Design Lab 10. születésnapja alkalmából versenyt hirdetett, amire több mint 1200 pályázat érkezett friss diplomásoktól és formatervező hallgatóktól. Az előválogatás során 80 művet választottak ki, amelyek részt vehetnek a Design Lab 2012 döntőjében. Szabó-Demény Ádám munkája a ChefPad is bekerült a kiemelt koncepciók közé.

Az idei Design Lab témája az ÉLMÉNY. Ennek megfelően olyan terveket várt az Electrolux a fiatal pályakezdőktől és formatervező hallgatóktól, amelyek a fogyasztóknak minden tekintetben maximális élményt kínálnak. A kiírásban arra biztatták a pályázókat, hogy a „professzionális élmények alkotóinak (szakácsok, építészek, belsőépítészek, hoteltervezők, stb.) munkájából merítsenek ihletet a minden érzéket lebilincselő háztartási készülékek tervezéséhez”.

Az értékelésnél a koncepció megjelenésére, a textúrák és felületek használatának módjára külön figyelmet fordít majd a zsűri.

A Miskolci Egyetem hallgatójának – Szabó Demény Ádám – alkotása a 2012-es pályázatra beküldött valamivel több, mint 1200 pályamű közül került be a legjobb 80 közé. A legjobb 80 közül 30 szerencsés juthat az elődöntőbe, akik közül a kiválasztott 10 versenyző 2012. október 25-én a döntőben, Milánóban mutathatja be elképzeléseit.

Az első helyezett 5000 eurót és egy hat hónapos, fizetett gyakornoki állást kap az Electrolux terméktervező központjában, míg a második helyezettnek 3000 és a harmadik helyezettnek 2000 euró a „nyereménye”.

Ádám pályaműve – a ChefPad – egy táblagép és dokkoló sajátos kombinációja, ami az elképzelés szerint egy interaktív szakácskönyv. Az interaktív szakácskönyv lényege amellett, hogy recepteket tartalmaz, segítséget nyújt majd a főzés folyamatában is. A recept kiválasztása után a készüléket csatlakoztatni kell a dokkolóhoz, ami ezek után egy beépített illat-generátor segítségével a kiválasztott étel illatát a levegőbe permetezi, valamint egy ízesített ostyát is készít a recept alapján. Így megkóstolhatjuk, illetve megszagolhatjuk a kiválasztott fogást, mielőtt azt valójában elkészítenénk.

A kóstolás után, ha úgy döntünk, hogy szeretnénk az ételt elkészíteni, akkor a ChefPad-en lépésről lépésre végigkövethetjük az étel ekészítését egy videó segítségével. Arról, hogy az érintőképernyő főzés közben is tiszta maradjon egy beépített mikrofon és a mozgásérzékelő szenzorok gondoskodnának, amelyek segítségével hanggal és mozgással is adhatunk utasításokat. Mivel a ChefPad alapját egy táblagép képezi, alkalmazásokat tölthetünk rá (receptíró, főzős játékok a gyerekeknek, stb.) melyek tovább fokozzák a felhasználói élményt, vagy akár megrendelhetjük a hozzávalókat az internetről.

Sok szerencsét kívánunk Ádám!