Teszt kontra Fazekas 2:0

2012 júl 25. | Sport

Pár napja felröppent a hír, hogy ismét dopping ügybe keveredett egy magyar atléta. Fazekas Róbert ügyvédje tegnap megerősítette, hogy ügyfeléről van szó.

Fazekas Róbert 2010-ben, egy barcelonai versenyen Fotó: SITA/AP - illusztráció

Fazekas Róbert 2010-ben, egy barcelonai versenyen
Fotó: SITA/AP – illusztráció

Akkor röviden vázolnám a történetet: Adott egy Európa bajnok, világbajnoki második helyezett diszkoszvető srác, aki az athéni olimpián elkövetett egy hülyeséget. Doppingolt. Védekezett, titkolózott, elfutott a mintavétel elől, le is bukott, meg is büntették. Letelt a 2 éves eltiltása és újra versenyezni kezdett. Pekingben a fokozott ellenőrzések mellett sem történt baj, 8. lett az olimpián. És ismét eltelt 4 év, Fazekas a felkészülésének finisében van, mire megjelenik egy cikk, hogy a magyar atléta csapatból valaki pozitív mintát adott a MACS (Magyar Anti-dopping csoport) ellenőrzésén. Nagy a titkolózás, bár azt azért sikerül kideríteni, hogy a sportoló B tesztet készített… Mire az is pozitív lesz, a MOB nem nevezi őt a londoni olimpiára. Az ügyet dr. Czeglédy Csaba, ügyvéd szavai zárják, miszerint ez a magyar sportoló ügyfele, Fazekas Róbert.

Vizsgáljuk meg ezt az esetet egy kissé.

A diszkoszvetés egy olyan sportág, ahol eléggé jó erőben kell lennie a versenyzőnek. Az eredmény elérésére viszonylag sok ENGEDÉLYEZETT készítmény kapható. Vitaminok, táplálék-kiegészítők, amit csak akarsz… Fazekas nyilván szedte ezeket a szereket, tudta szerint legálisan. De mi van, ha ezekből egy kicsivel többet szed be? Például megfázott és több C vitamint szed, vagy több immunerősítőt. Máris kimutat valami csekély kis „drogot” a doppingteszt. Nyilván úgy van ez kitalálva, hogy egy megfázás miatt ne legyen baj. De például a kávé is fent van a doppinglistán, aminek túladagolása sokszor esélyes…

A zöld tea megzavarhatja a dopping teszt eredményét

A zöld tea megzavarhatja a dopping teszt eredményét

Egy másik problémám az, hogy csupán akkora mennyiségű anyagot (1 ng/ml stanozolol) találtak Fazekas mintájában, amit a WADA (World Anti-Dopping Agency) laboratóriumaiban alig tudnak kimutatni, az ennél kevesebb mennyiség pedig már kimutathatatlan. Na most hogy is van ez? Megszabnak egy határt, amin felül doppingolásnak számít a vitaminbevitel, de ez a szám a minimálisan kimutatható adat? Akkor, ha valakinek lassabban, vagy kevésbé dolgozza fel a szervezete a bevitt táplálék-kiegészítőket, akkor az már doppingol? Csupán mert lassabb az anyagcseréje? Nyilván ezzel nem azt állítom, hogy Fazekas anyagcseréjével gondok vannak, csak elgondolkodtam egy feltevésen…

Doppingteszt

Doppingteszt

Ami meg végképp sántít az ügyben, az a B-próba, azaz a második pozitív teszt. Fazekast már kizárták egy olimpiáról, küzdött és el is érte, hogy ott lehessen a következőn, ahol minden tisztán megy (pedig a magyar atlétákat szinte naponta ellenőrizték), majd az ez utáni játékok előtt megcsináltatja a kötelező doppingtesztet, ami pozitív eredményt hoz. Ezen csodálkozik, és hogy tisztára mossa a nevét kér egy kontroll tesztet, ami az elsőt igazolja. Ki az a bolond, aki – ha valóban doppingol – kér egy másik tesztet, kifizeti zsebből az amúgy nem kevés díját, majd az is pozitív lesz és eltiltatja magát az olimpiai részvételtől. Most ő vagy nem akar részt venni a londoni játékokon, esetleg dzsedi-ereje van, amivel befolyásolni tudja a teszteket, ám ez esetben elhagyta az erő, vagy nem doppingolt (legalábbis nem tudott róla).

Nem állítom, hogy nem sáros Fazekas, hogy biztosan nem használt szereket – hiszen mindenki: atléták, úszók, tornászok, súlyemelők… használnak doppingszereket, csak a kimutatható határ alatt – de annyi zsákutca van ebben az ügyben, hogy nem lehet csak úgy lehajtott fejjel elmenni mellette.

Sajnálom, hogy az elmúlt olimpiák – amiknek egyik jelszava a „fair-play” kellene, hogy legyen – beárnyékolódnak valami ennyire elkeserítő üggyel, amit képesek vagyunk egy vállrándítással nyugtázni.